Overslaan en naar de inhoud gaan

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien, gratis en voor niets. Daar vind je de grootste museumcollectie havenkranen ter wereld. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie: de oudste kraan uit de verzameling.

De grootste museumcollectie havenkranen ter wereld 

Op de Scheldekaaien kun je 15 van de 18 reusachtige museumkranen van het MAS bewonderen. Het gaat om de grootste museumcollectie havenkranen ter wereld. De oudste kraan dateert van 1907, de jongste van 1963. De kranen werden door 15 verschillende befaamde constructeurs uit binnen- en buitenland gebouwd en tonen de snelle technologische evolutie in de haven van de vorige eeuw. De meeste kranen werden beschermd als monument. Wandel er eens heen en ontdek deze reuzen van de oude haven.

Je vindt de collectie op de Rijnkaai, ter hoogte van Hangar 26 en 27.

  • De allereerste kraan in de haven van Antwerpen
    In 1263 is er voor het eerst sprake van een kraan in de Antwerpse haven. Het stadsbestuur stelde toen een houten tredkraan ter beschikking van de handel. Ondertussen wordt deze dienstverlening al 750 jaar ononderbroken door de stad voortgezet.
  • De oudste kraan van het MAS, zomaar vlak voor de deur
    De oudste kraan uit de collectie van het MAS is een 10-tons handkraan van de Duitse constructeur Stuckenholz. De stad Antwerpen kocht deze kraan in 1884 voor het behandelen van zware lasten en het monteren van walkranen. In 2011 werd ze gerestaureerd door Werkvormm vzw en de vrijwilligers van het MAS. Een pronkstuk uit de MAS-collectie, alle dagen te bewonderen. Loop er niet zomaar voorbij.
  • MAS-boek ‘750 Jaar Havenkranen in Antwerpen’
    Dit boek vol knappe illustraties geeft liefhebbers een uniek overzicht van de geschiedenis van 750 havenkranen in Antwerpen. Specialisten omschrijven de evoluties in kranen en havenbouw en de essentiële schakelfunctie van deze kranen tussen kaai en schip. Zin in meer? Neem een kijkje in onze MAS-shop.

Hou de website in het oog of schrijf je in op de MAS-nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

Wil je een geleid bezoek op maat? Stuur dan een mail naar mas@antwerpen.be 

Voor onderwijs

Nieuws

Havenkraan 111 is terug!

De historische havenkraan 111 staat terug op haar originele standplaats aan het Noorderterras op de Scheldekaai. Het beschermd collectiestuk van het MAS werd gerestaureerd.

MAS verhuist twee kranen

2 kranen uit de MAS-collectie verhuizen naar een nieuwe locatie. Waterperskraan 97 gaat de laatste fase van restauratie in, de grote 'Titankraan' krijgt haar plekje aan de Rijnkaai.

Titankraan naar Rijnkaai

De grote Titankraan wordt op een ponton geplaatst en overgevaren naar de Rijnkaai. Het MAS kan ook voor deze imposante verhuisbeweging rekenen op de varende hijsbok Brabo.

Meer over de haven:

Portopolis

In Portopolis zet je een VR-bril op je neus en voel je de haven tot leven komen tijdens een 360° tour. Wandel over de grote luchtfoto en ontdek alle speciale hotspots die onze haven te bieden heeft. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief