Overslaan en naar de inhoud gaan

De Luxemburger

Elektrische topkraan CK223

Van dit type werd uitzonderlijk maar één kraan besteld. Het was een degelijke en robuust gebouwde kraan met een vernieuwende schakelinstallatie.
 

CK 223 

In 1927 ging de stad opzoek naar 32 nieuwe topkranen van 3 ton. De levering werd verdeeld in verschillende loten en de haveningenieurs wonnen zoveel mogelijk informatie in over de meest recente kraanconcepten. Ze contacteerden bekende kraanbouwers en schakelden een consultant in voor advies over de Belgische, Engelse, Nederlandse en Duitse patenten voor elektrische topkranen. Na een vergelijkende studie werden er 32 kranen van 7 verschillende types en van 6 verschillende constructeurs aangekocht.

Elektrische topkraan CK223 met een trein eronder

De unieke CK-kraan in actie op de noordkaai van Albertdok. - Felixarchief SA055110

Een enkele topkraan daarvan werd aangekocht bij de Luxemburgse firma van Paul Würth voor 350.000 frank wat 8.674,76 euro is. Naast de afdeling Division Appareils de Levage, die de opdracht zou uitvoeren bezat het bedrijf nog andere activiteiten zoals ‘constructions en fer et grosse chaudronnerie, installation de hauts-fourneaux, aciéries, laminoirs, gazogènes, épuration de gaz, fabrication de rivets’. De focus lag dus erg op de ijzer- en staalindustrie.

 

Vanaf de inwerkingtreding van de kraan in 1930 kreeg ze de reputatie van degelijke constructie en robuustheid, kwaliteiten die trouwens ook de norm waren in de werkplaatstoerusting van de zware staalnijverheid. Reeds in maar 1928 stelde de firma Würth samen in overleg met constructeur SEM voor om de voorgeschreven smeltveiligheden in de elektrische uitrustingen te vervangen, door de moderne schakelaars met maximarelais en contactoren. Een primeur voor het havenbedrijf.

Ondek meer havenkranen

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

De verloren zoon

Elektrische havenkraan CO290

Deze kraan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeëist en weggevoerd door de bezetter. Na de oorlog werd ze gevonden in het Duitse Lübeck, en terug naar Antwerpen gebracht.

havenkranen aan de rijnkaai

De Nijvelkraan

Elektrische topkraan DE296

Van deze ‘Nijvelkranen’ werden wel 48 exemplaren aangekocht. Veel van deze kranen bedienden de zogenoemde ‘Congoboten’, bij het Zeestation van de C.M.B. aan het Leopolddok. De laatste kranen bleven nog tot in de jaren 1990 in werking..

Meld je aan voor de nieuwsbrief