Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Van Ghent

Wat is er te zien?

In het MAS leidt de wandelboulevard met metershoge glaspartijen je langs de museumzalen. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. De collectie van 600.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. 

Binnenkort

Een blik op onderzoek

    dinsdag 28 mei 2024 tot zondag 13 oktober 2024 van 10:00 tot 17:00

Het MAS bewaart cultureel en historisch gevoelig Congolees erfgoed dat vandaag bijna 5.000 cultuurvoorwerpen telt. MAS-medewerkers onderzoeken samen met Congolese collega’s onder welke omstandigheden deze collectie uit Congo verdween. De eerste resultaten van het onderzoek kun je gaan bekijken in het Kijkdepot.

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica
    vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Het schip Belgica vertrok 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. Het MAS vertelt het verhaal van een levensgevaarlijke reis en de overwintering van de bemanning op het poolijs. Maar de expo staat ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. 

Gratis

Alles van waarde

GRATIS | Wat kan erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? Een foto-expo onderzoekt deze vragen. Ze laat de mensen achter erfgoed uit de stad zien. De foto's zijn gratis te bekijken in onze wandelboulevard. De expo wordt aangevuld met online verhalen.

Blikvangers

GRATIS | In de expo ‘Blikvangers’ geven 16 Antwerpenaren hun eigen blik op onze collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders.

Permanent

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar.

Antwerpen à la carte

Deze expo serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt. 

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

Reis door de geschiedenis van de havenstad en leer over de band tussen de stad en wereldhandel. 

Iemand thuis?

Op zoek gaan naar de rioolkrokodil, luisteren naar pratend servies, gezelschapspelletjes spelen of op de muren tekenen... In de speelse familie-expo 'Iemand thuis?' ga je samen op ontdekking in de MAS-collectie. Met het hele gezin denk je na over wat een 'thuis' betekent. En één ding valt al te verklappen: dat is voor iedereen anders. 

Kunst uit precolumbiaans Amerika

Collectie Paul & Dora Janssen-Arts

Een wereldbekende collectie van zo'n 400 precolumbiaanse voorwerpen uit 50 verschillende culturen. 

In voorbereiding

Het Salon

Vanaf 25 oktober 2024 gratis te bekijken in de wandelboulevard.  

In het superdiverse Antwerpen vind je kapsels en haartradities in alle kleuren en vormen. De kapsalons waar het allemaal gebeurt zijn al even divers. De nieuwe foto-expo ‘Het Salon’ laat je proeven van de rijkdom aan kapsalons en coupes.

COMPASSION

Vanaf eind januari 2025

Een nieuwe tijdelijke expo begin 2025 laat zien hoe het idee van 'erbarmen' verbeeld wordt in religieuze en niet-religieuze objecten, kunstwerken, volkse objecten en decoratieve stukken, maar ook in muziek, verhalen en gebruiken. Hedendaagse getuigenissen en kritische stemmen laten zien hoe actueel het thema is en blijft. 

Eerdere tentoonstellingen

Benieuwd wat je gemist hebt? Dit is een overzicht van eerdere expo's in het MAS. 

Onze collectie:

Onze collectie

Antwerpen, een wereldstad aan de stroom. Een collectie van meer dan 600.000 objecten geeft je een verfrissende kijk op de stad en haar contacten met andere culturen.

Collectie online

Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

Neem hier ook een kijkje:

MASshop

In de MASshop beleef je een hele nieuwe shopervaring. Je vindt er vele leuke hebbedingetjes. Spring gerust binnen voor of na je museumbezoek.

Portopolis

In Portopolis zet je een VR-bril op je neus en voel je de haven tot leven komen tijdens een 360° tour. Wandel over de grote luchtfoto en ontdek alle speciale hotspots die onze haven te bieden heeft. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief