Skip to main content

Wat is er te zien?

Het MAS is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk 'het Eilandje'. Een wandelboulevard met metershoge glaspartijen leidt je er 60 meter hoog. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld.

De collectie van 500.000 museumstukken geeft je in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet je van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom. 

Nu te zien:

Dingen

Guy Rombouts en Benjamin Verdonck herschikken Jaap Kruithof

De Belgische filosoof Jaap Kruithof verzamelde alledaagse dingen die anderen meestal niet bewaren. Een deel van zijn collectie krijgt een nieuw leven dankzij het beeldend werk van Guy Rombouts en Benjamin Verdonck. Te zien op de 2e verdieping.

t

100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?

Feest!

Kleurrijke rituelen

Feest! neemt je mee om met al je zintuigen de overgangsmomenten in het leven te vieren. Stap binnen op onze 4e verdieping en laat je meteen meeslepen in het feestgedruis!

Antwerpen à la carte

Over steden en eten

Antwerpen à la carte serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt. Op de 6e verdieping van het MAS.

Foto-expo Horse

Een fotografieproject van Heleen Peeters. Ze verdiepte zich in de paarden(vlees)cultuur wereldwijd. De foto’s roepen vragen op: Wat bepaalt de status van het paard? Hoe komt het dat tradities veranderen? En wat als hetzelfde ook met andere dieren zou gebeuren?

Wereldhaven

Over handel en scheepvaart

De haven van Antwerpen verbindt de stad met de rest van de wereld en vormt een grote speler. Duik mee in de geschiedenis van galjoen tot industrieel schip op onze 6e verdieping.

Leven & Dood

Over goden en mensen

Laat je niet afschrikken door de dood, maar ontdek hoe anderen het levenseinde ervaren en benaderen over de grenzen van tijd, cultuur en religie heen. Beleef het op onze 7e verdieping.

Kunst uit precolumbiaans Amerika

collectie Paul & Dora Janssen-Arts

Een wereldvermaarde collectie van meer dan 400 precolumbiaanse voorwerpen uit 50 verschillende culturen in het Amerika van voor 1500. Over de buitengewone band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten. Op onze 8e verdieping.

More indians, less cowboys

Een reis naar het leven onder de waterspiegel

Aan de oevers van de Schelde spoelen regelmatig eigenaardige figuurtjes aan. Ze dromen van een tweede leven en bouwen in het MAS een Reizend Reservaat voor Scheldejutsels. Te bekijken tot 22/08/2021 op de 8e verdieping.

Vloot

125 jaar Compagnie Maritime Belge

De wandelboulevard staat nog tot half 2021 in het teken van het maritieme karakter van onze havenstad. Op de lichtbakwanden kan je er het werk van de Duitse fotograaf Dirk Brömmel bewonderen. Door 1000 kleine foto's samen te brengen, bouwt hij imposante luchtbeelden op van schepen met hun cargo.

Wordt verwacht:

Luister

Verhalen gevonden in de stad

Spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en grapjassen … Samen met Dimitri Leue voert het museum enkele collectiestukken op in een meeslepend luisterspel. Vanaf 30 oktober 2021 in het MAS.

Vracht

Antwerpen en wereldhandel

In de nieuwe permanente expo ‘Vracht. Wereldhandel in Antwerpen’ meer je aan bij verschillende ‘dokken’ die telkens een ander deel van de band tussen de stad en de wereldhandel prijsgeven. Een reis doorheen de geschiedenis van de havenstad. Vanaf 11 december 2021 op onze 6e verdieping.

Alles van waarde

Wat kan erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? Een foto-expo onderzoekt deze vragen. Ze laat de mensen achter erfgoed uit de stad zien. Een expo aangevuld met online verhalen, vanaf 10 september 2021 in de wandelboulevard.

Onze collectie

Ontdek de collectie

Antwerpen, een wereldstad aan de stroom. Een collectie van 500.000 museumstukken geeft je een verfrissende kijk op de stad en haar contacten met andere culturen.

Collectie online

Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

houten beeld van man op een paard

Uitgeleend

Veel binnen- en buitenlandse musea staan te springen om werken uit het MAS te ontlenen. Zo kan je stukken uit de MAS collectie ook tegenkomen op (top)tentoonstellingen over de hele wereld.

Antwerps Corona-archief

Het MAS en het FelixArchief nodigden alle Antwerpenaren uit om bij te dragen aan een archief over het dagelijks leven tijdens de coronapandemie in Antwerpen. Vele Antwerpenaren reageerden met een vaak erg persoonlijke bijdrage.

Was te zien:

Afgelopen tentoonstellingen

Expo's blijven niet voor altijd staan. Een overzicht van de tentoonstellingen die voorbij zijn.

Paviljoenen

Afrikaans beeld van een vrouw

MAS paviljoen

Tijdens de expo '100 x Congo' in het MAS wordt in het paviljoen de film 'In vele handen' vertoond. Hierin vertellen 25 personen hun blik op de Congolese collectie in Antwerpen.

Portopolis

In de schaduw van het Museum Aan de Stroom vind je Portopolis. Hier ontdek je via een interactieve expo de haven van Antwerpen met je gezin!

Antwerpen Morgen paviljoen

Over stadsontwikkeling in Antwerpen

In het paviljoen ontdek je het verhaal van de stadsontwikkeling, vroeger en nu.

interieur van een winkel

MASshop

Ben je op zoek naar een exclusief cadeau of een origineel souvenir? In de MASshop koop je herinneringen die je altijd zullen bijblijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief