Overslaan en naar de inhoud gaan
wereldkaart met lijnen er op

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

De nieuwe vaste expo ‘Vracht’ neemt je mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.

Waar liggen de vroegste wortels van de havenstad Antwerpen? Welke vrachten gaan sinds eeuwen de stad in en uit, en wat vervoeren de containerschepen die vandaag de dokken aandoen?

Wie vertrok er in Antwerpen, en met wie kwamen deze reizigers op hun overzeese tochten in contact? Hoe verliepen die ontmoetingen echt? Was het gelijke handel of uitbuiting? Zeevaart bracht rijkdom in Antwerpen, maar welke sporen liet dat elders na?

Antwerpen is ook vandaag één van de grootste Europese havens. Zijn de haven en de handel klaar voor de toekomst? 

‘Vracht’ is het verhaal van een haven in de lange geschiedenis van de globalisering. Van de Vikingen tot vandaag. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen, maar ook over de schaduwkanten van economische groei

Nieuwsgierig?

Bekijk hier de reportage van 100% Cultuur op ATV

Film in de expo:

Dragers

Filminstallatie van Koen Broos

Koen Broos maakte een reeks foto’s en een filminstallatie voor de expo ‘Vracht’. De filminstallatie ‘Dragers’ maakt een essentieel deel uit van de tentoonstelling.

containers op een containerschip

La Mouette

Film

In de expo kun je kijken naar een documentaire van Sébastien Segers. In 'La Mouette' combineert hij fragmenten uit het dagboek van zijn grootmoeder met hedendaagse beelden van het tijdloze leven op een containerschip.

Rondleidingen

Rondleiding Vracht

Ontdek het verhaal van Antwerpen, zijn haven en het intense vrachtverkeer. Samen met een gids vertrek je in de late oudheid en reis je door tot in de huidige tijd.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Voor scholen

Met kapitein MASsimo op vrachtjacht

Voor kleuteronderwijs

Kapitein MASsimo neemt kleuters mee op avontuur met zijn schip. Samen gaan ze op zoek naar verloren vracht. Spelenderwijs maken de kinderen zo kennis met de haven en verschillende ladingen. 

Rondleiding 'Vracht'

Voor 2e en 3e graad secundair onderwijs

Leerlingen onderzoeken het verhaal van de Antwerpse haven in de lange geschiedenis van globalisering, van de Vikingen tot vandaag. In interactie leren ze naar elkaar te luisteren, hun eigen mening en standpunt te verwoorden, en deze voor te brengen aan de groep.

Doe-het-zelf pakket 'Vracht'

voor NT2 (CVO en Basiseducatie)

Met dit pakket kun je als leraar CVO of Basiseducatie de tentoonstelling ‘Vracht’ zelfstandig bezoeken met je klas. Je cursisten vertrekken samen met jou in de late oudheid en reizen door tot in de huidige tijd.

Doe-het-zelf-rondleiding ‘Vracht’

Voor 2e en 3e graad secundair onderwijs

Leerkrachten kunnen hun leerlingen zelf begeleiden in de expo 'Vracht'. De leerlingen verkennen in kleine groepjes de expo aan de hand van diverse opdrachten. In interactie leren ze naar elkaar te luisteren en kijken, hun eigen mening en standpunt te verwoorden en deze te delen met de groep.

Ook interessant:

Graanzuiger 19: zo goed als nieuw

Graanzuiger 19 is een topstuk uit het maritiem erfgoed en werd in Nederland gerestaureerd met Vlaamse middelen. Hij keerde na een jaar terug van de scheefswerf in Franeker naar Rotterdam en komt in 2023 opnieuw naar Antwerpen.

een bezoeker test ASK AURA uit in de museumzaal

Vraag het aan de adelaar

Ooit al eens vragen gehad over een collectiestuk, zelfs na het lezen van de zaaltekst? Dankzij een innovatief project in het MAS was dat voor één object alvast niet meer het geval. In de expo ‘Vracht’ kon je al je vragen kwijt aan één van de stukken dankzij het systeem van ‘Ask Aura’.

Praktisch

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief