Overslaan en naar de inhoud gaan
wereldkaart met lijnen er op

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

In december 2021 opent de nieuwe vaste expo ‘Vracht’. Deze tentoonstelling neemt je mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.

Waar liggen de vroegste wortels van de havenstad Antwerpen? Welke vrachten gaan sinds eeuwen de stad in en uit, en wat vervoeren de containerschepen die vandaag de dokken aandoen?

Wie vertrok er in Antwerpen, en met wie kwamen deze reizigers op hun overzeese tochten in contact? Hoe verliepen die ontmoetingen echt? Was het gelijke handel of uitbuiting? Zeevaart bracht rijkdom in Antwerpen, maar welke sporen liet dat elders na?

Antwerpen is ook vandaag één van de grootste Europese havens. Zijn de haven en de handel klaar voor de toekomst? 

‘Vracht’ is het verhaal van een haven in de lange geschiedenis van de globalisering. Van de Vikingen tot vandaag. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen, maar ook over de schaduwkanten van economische groei.

Nieuwsgierig?

Bekijk hier de reportage van 100% Cultuur op ATV

Film in de expo:

Graan valt op hand tegenover een blauwe achtergrond

Dragers

Filminstallatie van Koen Broos

Koen Broos maakte een reeks foto’s en een filminstallatie voor de expo ‘Vracht’. De filminstallatie ‘Dragers’ maakt een essentieel deel uit van de tentoonstelling.

containers op een containerschip

La Mouette

Film

In de expo kun je kijken naar een documentaire van Sébastien Segers. In 'La Mouette' combineert hij fragmenten uit het dagboek van zijn grootmoeder met hedendaagse beelden van het tijdloze leven op een containerschip.

Activiteiten:

They are lying here ...

  • Van vrijdag 27 mei 2022 tot zondag 29 mei 2022 van 10:00 tot 17:00

Filmmaker Eva van Tongeren heeft al lang een fascinatie voor walvissen. De walvisbeenderen uit de MAS-collectie die te zien zijn in de expo VRACHT, kwamen op haar radar. In haar nieuwste filmproject werkt zij deze fascinatie verder uit. De film wordt vertoond in het MAS-paviljoen.

Rondleidingen

Rondleiding Vracht

Ontdek het verhaal van Antwerpen, zijn haven en het intense vrachtverkeer. Samen met een gids vertrek je in de late oudheid en reis je door tot in de huidige tijd.

Voor scholen

kind met speelgoedboot

Met kapitein MASsimo op vrachtjacht

Voor kleuteronderwijs

Kapitein MASsimo neemt kleuters mee op avontuur met zijn schip. Samen gaan ze op zoek naar verloren vracht. Spelenderwijs maken de kinderen zo kennis met de haven en verschillende ladingen. 

Rondleiding 'Vracht'

Voor 2e en 3e graad secundair onderwijs

Leerlingen onderzoeken het verhaal van de Antwerpse haven in de lange geschiedenis van globalisering, van de Vikingen tot vandaag. In interactie leren ze naar elkaar te luisteren, hun eigen mening en standpunt te verwoorden, en deze voor te brengen aan de groep.

Praktisch

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Praktische info

Waarmee moet je rekening houden tijdens je bezoek? Welke coronamaatregelen zijn nog van toepassing?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief