Skip to main content

Vracht

Antwerpen en wereldhandel

In december 2021 opent de nieuwe vaste expo ‘Vracht’. Deze tentoonstelling neemt je mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel.

Waar liggen de vroegste wortels van de havenstad Antwerpen? Welke vrachten gaan sinds eeuwen de stad in en uit, en wat vervoeren de containerschepen die vandaag de dokken aandoen?

Wie vertrok er in Antwerpen, en met wie kwamen deze reizigers op hun overzeese tochten in contact? Hoe verliepen die ontmoetingen echt? Was het gelijke handel of uitbuiting? Zeevaart bracht rijkdom in Antwerpen, maar welke sporen liet dat elders na?

Antwerpen is ook vandaag één van de grootste Europese havens. Zijn de haven en de handel klaar voor de toekomst? 

‘Vracht’ is het verhaal van een haven in de lange geschiedenis van de globalisering. Van de Vikingen tot vandaag. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen, maar ook over de schaduwkanten van economische groei.

Praktisch

  • Te zien vanaf 11.12.2021 op de zesde verdieping van het MAS.

Rondleidingen

vrachtschip met lading

Rondleiding 'Vracht'

voor 2e en 3e graad secundair onderwijs

Leerlingen onderzoeken het verhaal van de Antwerpse haven in de lange geschiedenis van globalisering, van de Vikingen tot vandaag. In interactie leren ze naar elkaar te luisteren, hun eigen mening en standpunt te verwoorden, en deze voor te brengen aan de groep.

Oproep

detail van een  model schip

Filmshoot 'Vracht'

Altijd al eens willen figureren in een video? Wil je graag deel uitmaken van de nieuwe expo ‘Vracht’ in het MAS? Stel je dan voor 26 juni kandidaat om model te staan voor het videokunstwerk ‘Dragers’ van fotograaf Koen Broos.

Ga naar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief