Overslaan en naar de inhoud gaan
vrachtschip met lading
© Frederik Beyens

Rondleiding 'Vracht'

Voor 2e en 3e graad secundair onderwijs

Bezoek aan de expo Vracht

Leerlingen onderzoeken het verhaal van de Antwerpse haven in de lange geschiedenis van globalisering, van de Vikingen tot vandaag. Welke vrachten gaan sinds eeuwen de stad in en uit? Wat zijn de logistieke en maatschappelijke uitdagingen van een groeiende wereldhandel?

De gids rekent op de participatieve deelname van de leerlingen.

Na een gezamenlijke introductie door de gids  verkennen de leerlingen op eigen houtje de expo aan de hand van heel diverse opdrachten. Na elke opdracht komt de groep terug samen. In interactie leren ze naar elkaar te luisteren en kijken, hun eigen mening en standpunt te verwoorden en deze  te delen met de groep.

Praktisch

  • Voor wie: leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs (alle richtingen)
  • Duur: 1,5 uur
  • Taal: NL
  • Algemene info over het bezoek met een klas vind je in het document 'Praktische info voor scholen'. Je kan het bestand hieronder downloaden.
  • Bekijk hieronder in het filmpje onze museumregels.

Prijs

  • Prijs per gids (max. 15 leerlingen per gids, max. 2 groepen tegelijkertijd): € 95 + € 5 administratiekost per reservering.
  • Toegang tot het museum is gratis voor schoolgroepen. 

Voorbereiding

Het educatief pakket geeft je handvaten voor de voorbereiding van het bezoek, het verloop zelf en de naverwerking in de klas. We geven ook de eindtermen mee die eraan gekoppeld zijn. Je kan het pakket hieronder downloaden. Bekijk ook onze museumregels en de praktische tips voor een klasbezoek.

Reserveren

  • Een gids reserveer je met de knop hieronder. Je wordt naar het platform Experience Antwerp geleid.

Downloads

Volgende documenten bevatten informatie voor de leerkracht:

MAS museumregels

Havenlandklassen

In expo 'Vracht' ontdekken leerlingen waar de vroegste wortels van Antwerpen als havenstad liggen. Wist je dat je 'Vracht' ook kan bezoeken als onderdeel van Havenlandklassen? Op drie dagen ontdek je dan hoe een wereldhaven werkt, ontwerp je de haven van de toekomst, trek je de natuur in en krijg je een stevige dosis teambuilding. Voor slechts € 100 euro per leerling krijg je een totaalpakket van activiteiten, vervoer, verblijf en maaltijden. 

Over de expo

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

Reis door de geschiedenis van de havenstad en leer over de band tussen de stad en wereldhandel. 

Zie ook

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Klasbezoek

Info voor scholen en leerkrachten

Praktische informatie over een bezoek met je klas. Wat doe je met rugzakken en schooltassen? Hoe groot mag de groep zijn? Mag je opdrachten uitvoeren in de museumzalen? Lees ons huisreglement.

Meld je aan voor de nieuwsbrief