Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

Wat is er te doen ?

Plan je een bezoek alleen, met de familie, met de klas of school, met een groep of bedrijf? Hier vind je alle activiteiten terug.

groepje kinderen

Kalender

Een overzicht van alle MAS-activiteiten, van rondleidingen tot workshops en evenementen.

Uitgelicht

Studeren in het MAS!

  dinsdag 9 mei 2023 tot donderdag 29 juni 2023 van 9:30 tot 23:30

Blokken kent geen grenzen en daarom zocht STAN enkele leuke locaties uit om te studeren. STUDY360 en MAS bieden tijdens deze blokperiode 14 plaatsen aan in het museum.

Rondleidingen

Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945

Wat betekent het om te leven in een bezette stad? Welke keuzes maken de stadsbewoners: vluchten, meewerken met de bezetter of zich verzetten? De expo toont de impact van WOII op Antwerpen en haar inwoners. Wat zou jij doen? Je ontdekt het samen met de gids.  

Kijken naar kunst

Een gids neemt je mee op een verrassende reis door de kunstgeschiedenis, met een focus op (leren) kijken naar kunst. 

Op de koffie

met Maureen Duru & Greet Draye 
  zaterdag 17 juni 2023 van 14:00 tot 16:00

Greet Draye neemt je mee door de koffieverhalen die zich in Antwerpen en elders in de wereld afspelen. Daarna laat Maureen Duru je kennis maken met drie Afrikaanse koffietradities terwijl jij proeft.

Buggytour Dierenpret

  zondag 9 juli 2023 van 10:00 tot 11:30
  Meer momenten
  zondag 27 augustus 2023 van 10:00 tot 11:30
  zondag 17 september 2023 van 10:00 tot 11:30
  zondag 22 oktober 2023 van 10:00 tot 11:30
  zondag 19 november 2023 van 10:00 tot 11:30
  zondag 17 december 2023 van 10:00 tot 11:30

Onder begeleiding van een gids gaan kinderen vanaf 18 maanden tot 3 jaar samen op zoek naar dieren in het museum.

Een nacht in het MAS

  donderdag 13 juli 2023 tot vrijdag 14 juli 2023 van 17:00 tot 9:30

Droom je ervan om eens in een museum te overnachten? Houd dan zeker 13 juli vrij, want het MAS wordt voor een nachtje je thuis.

Prikkelarme familiedag

  maandag 30 oktober 2023 van 13:30 tot 17:00

'Iemand thuis?' is een fantasierijke en speelse familietentoonstelling. Je wordt uitgenodigd om samen na te denken over ‘ wat is een thuis?’ Deze prikkelarme namiddag is speciaal voor families met kinderen die graag op een rustige manier een museum bezoeken.  

Ateliers en workshops

Maak samen een thuisvlag

Aan de hand van speelse opdrachtjes en verhalen beleef je samen met een gids de expo Iemand thuis? Daarna maak je in het atelier samen een thuisvlag. Voor families met kinderen van 5 tot 12 jaar.

Maak je eigen droom(t)huis

  dinsdag 4 juli 2023 tot vrijdag 7 juli 2023 van 10:00 tot 16:00
  Meer momenten
  dinsdag 22 augustus 2023 tot vrijdag 25 augustus 2023 van 10:00 tot 16:00

Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Tijdens het zomeratelier ga je op verkenning in de expo 'Iemand thuis?' Daarna kruip je in de rol van architect en ga je in het atelier fantaseren, ontwerpen en ook echt bouwen. De laatste dag mag je aan iedereen je creatie tonen.

Voor onderwijs

Een selfie op doek

3e kleuterklas t.e.m. 6e leerjaar

Waarom maken kunstenaars al eeuwenlang portretten? Wat willen ze hiermee vertellen? In dit atelier willen we kinderen aanzetten om onderzoekend, kritisch en creatief te kijken. Ze gaan zelf aan de slag met verf en een penseel.

Stad in oorlog

voor 3e graad lager onderwijs

Welke impact had de Tweede Wereldoorlog op het dagelijkse leven van de gewone Antwerpenaren? Wat maakten ze mee? Waren ze bang? Of net heel moedig? Een interactieve rondleiding waarbij je kijkt naar originele objecten, luistert naar ontroerende verhalen en mee nadenkt over oorlog en vrede, zowel vroeger als nu.

Stad in oorlog

voor 3e graad secundair onderwijs

Tijdens de oorlog werden de gewone Antwerpenaren in hun dagelijkse leven zwaar op de proef gesteld. Veel inwoners stelden zich vragen over hoe ze moesten omgaan met die nieuwe realiteit. Ook vandaag duiken ze terug op in conflictsituaties en tonen ze aan hoe relevant de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog steeds is.

Pedagogische rondleiding

Aan de hand van voorbeelden uit de MAS-collectie leer je als student of als huidig leerkracht hoe je erfgoed boeiend en leuk kunt vertalen naar kinderen en jongeren toe. Je maakt niet enkel kennis met het educatieve aanbod voor scholen, je denkt ook na hoe deze collectie toegankelijk kan gemaakt worden voor kinderen.

Bekijk ook:

Bezoek het MAS

Kan je niet aansluiten bij een groep voor een rondleiding met een gids? Dan kan je deelnemen aan een vrije rondleiding op zondag. Ben je blind of slechtziend? Het MAS geeft je de kans om een aangepast bezoek af te leggen in de expo Luister.

Bezoek het MAS in groep

Bekijk alle mogelijkheden om in groep, met of zonder gids, het museum te bezoeken.

Met de klas naar het MAS

We hebben speciaal voor scholen rondleidingen op maat uitgewerkt. Zo kunnen leerlingen begeleid en op een interactieve manier het MAS beleven.

Het MAS voor kinderen

Het MAS voor kinderen? Dat is tien verdiepingen lang van de ene verbazing in de andere vallen. Dankzij activiteiten op maat beleeft je kind een topdag.

Het MAS voor jongeren

Je bent jong en je wilt wat? MAS in Jonge Handen organiseert activiteiten in het museum, speciaal voor jongeren tussen 16 en 26. Heel wat leuke dingen waar je wat aan hebt.

Het MAS voor bedrijven

Verras je collega’s, werknemers of klanten en bezoek samen met het hele bedrijf het MAS buiten de normale openingsuren. Exclusief en verdraaid origineel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief