Medeleven voelen of tonen is eigen aan de mens en kent vele gezichten. De expo laat zien hoe we dat doorheen vele tijden, culturen en levensbeschouwingen in beeld brengen. En ook, wat de schurende kanten ervan zijn.
vrijdag 31 januari 2025 tot zondag 31 augustus 2025 van 10:00 tot 17:00
Tijdens de krokusvakantie zijn families met kinderen eregasten in het MAS! Doe mee aan een familietour, ga samen op yoga-avontuur of ontwerp je eigen bordspel.
zaterdag 1 maart 2025 tot zondag 9 maart 2025 van 10:00 tot 17:00
Wil je graag de expo 'Compassion' met gids bezoeken, maar kom je niet in groep? Sluit dan aan bij een instaprondleiding op zondag. Een gids leidt je rond door de tentoonstelling. Hij loodst je door de zaal met extra verhalen en weetjes.
Voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) kan een museumbezoek gepaard gaan met veel stress, waardoor ze deze activiteiten vermijden. Toerisme voor Autisme organiseert 'Come AUT & Play!', een project waarmee men op geregelde basis georganiseerde groepsuitstappen organisereert.
Iedere maand laat een ervaren yogateacher van Sundust Academy je kennismaken met verschillende yogastijlen, telkens geïnspireerd op het thema van de expo 'Compassion'. De lessen zijn ‘all levels’. Voorafgaande ervaring is niet nodig.
Diana Keller en Brecht Baert van Studio Helder nemen je tijdens deze workshop op sleeptouw door de geschiedenis en oorsprong van Kintsugi. Daarna ga je zelf aan de slag en repareer je een gebroken keramisch voorwerp of je creëert iets geheel nieuws.
Ontdek de diepte van medeleven terwijl je je eigen creativiteit ontplooit. In deze workshop verkennen we het thema 'compassion' door middel van teken- en schildertechnieken.
Onder begeleiding van een gids gaan kinderen vanaf 18 maanden tot 3 jaar samen op zoek naar dieren in het museum. Je kan individueel inschrijven. De buggytour vindt maandelijks plaats op zondag.
Is er nog sprake van medeleven vandaag de dag? Is het te religieus getint voor de wereldse maatschappij? Kunnen spirituele bronnen inspireren? In deze lezingenreeks plaatsen verschillende (internationale) sprekers deze vragen in een breder perspectief.
MAS organiseert met Gideon Hakker vier inspirerende filosofische gesprekken die een unieke invalshoek bieden om na te denken over de kracht van compassie en de betekenis voor ons samenleven. Samen denken en spreken staan centraal. Voorkennis of een filosofische achtergrond is niet nodig.
Wil je eens een expo beleven zoals nooit tevoren? Benieuwd wat er gebeurt als je samen met anderen op een zintuiglijke en speelse manier bij medeleven stilstaat? Schrijf je in voor Compassion - Grip.
In Bachs meesterwerk 'ERBARME DICH' (uit de Mattheuspassie BWV 244) klinkt een universele roep om compassie, een smeekbede om medelijden en vergeving. BACH in de STAD wil met dit concert stilstaan bij de kwetsbaarheid van de mens en de kracht van mededogen.
Het leven van mensen die we niet kennen is evenveel waard is als dat van onze naasten. Directe betrokkenheid van ons inlevingsvermogen is niet genoeg om de samenleving bijeen te houden. De 'onverschillige' mechanismen blijven hard nodig.
De expo 'Compassion' geeft je lekker veel ideeën die je met stop-motion tot leven kunt brengen. Tekeningen, collages, plasticine … materiaal genoeg om jouw fantasie in beelden om te zetten.
dinsdag 8 april 2025 tot vrijdag 11 april 2025 van 10:00 tot 16:00
Leer over het belang van de kranen voor de haven en stad, klim naar boven tot in de stuurcabine en zie hoe zo’n kraan vroeger werkte en wat een kraandrijver allemaal moest kennen en kunnen. Je krijgt boeiende en sappige verhalen over het leven van een kraandrijver, verteld door hemzelf of door een kraantechnieker: mensen die het zelf écht hebben meegemaakt.
Neurofysioloog Christian Keysers (Universiteit van Amsterdam) en psycholoog Stephan Claes (KULeuven) over de (al dan niet) aangeboren capaciteit van de mens tot medeleven en empathie en hoe dit zijn wereldbeeld beïnvloedt.
Hoe kijkt de Boeddhistische traditie naar medeleven? Is het een streven of is het eigen aan de mensen? Tibetaanse leraar Lama Zeupa, Boeddhist en meditatie-expert geeft antwoorden op die vragen.
Roby Zahler, achterkleinzoon van Herman Nebenzahl die in Auschwitz wordt vermoord, belicht in de expo 'Stad in oorlog' hoe zijn Joodse familie de vijf oorlogsjaren beleefde en welke sporen dat naliet.
Socioloog en theoloog Anne Birgitta Pessi (Universiteit van Helsinki) en Emmanuel Van Lierde (Curando, Tertio) over de toepasbaarheid van compassie in verschillende levenssferen.
Hoe pak je ongelijkheid aan? Wat betekent internationale solidariteit? Hoe biedt ze antwoorden op globale uitdagingen? Els Hertogen, directeur van 11.11.11, buigt zich in haar boek ‘Van liefdadig naar rechtvaardig’ over deze vragen.
Kunstenaar Anouk Kruithof laat zien dat dans een universele taal is in verschillende (sub)culturen. Loop doorheen een opzwepende video-installatie met zo'n 1000 dansstijlen van over de wereld. Dompel je onder in een taal die we allemaal kennen in deze vier uur durende film.
vrijdag 24 oktober 2025 tot zondag 4 januari 2026 van 10:00 tot 17:00