Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

Dragers

Filminstallatie van Koen Broos

In 2021 maakte Koen Broos op vraag van het MAS, scenograaf Koen Bovée en dramaturg Gerry de Mol een reeks foto’s en een filminstallatie voor ‘Vracht. Over de haven, mensen en goederen’. De filminstallatie ‘Dragers’ maakt een essentieel deel uit van de tentoonstelling.

Druikluik met foto's uit de expo Vracht: 1. Hand op een blauwe achtergrond, 2. Man staat naast vrouw, 3. Gedroogde bladeren
Koen Broos

De beelden en film van Koen Broos volgen losjes de thema’s van de tentoonstelling. Ze tonen stad (en haven) in beweging, steeds bij zonsop- of ondergang, zodat ze telkens lijkt in te slapen of net te ontwaken. 

De filminstallatie ‘Dragers’ bestaat uit zes projectieschermen van ruim drie meter hoog. Voor de realisatie werkte Koen onder andere samen met dansers die met zachte, vloeiende bewegingen een rustige dynamiek creëren. Ze gaan op tactiele wijze om met de verschillende soorten vracht - graan, pigment, tabak, hout - die ze ‘overdragen’. 

De installatie toont de menselijkheid van de vracht. Zonder mensen is er immers geen vracht, geen scheepvaart, geen haven, geen stad. ‘Dragers’ zet het aardse, de kracht van de mens en zijn kwetsbaarheid tegenover het grootse van zo’n haven vol vrachten.

DRAGERS, 2021

  • Koen Broos – creatie, fotografie en film
  • Linde Raedschelders - cocreatie & montage
  • Joëlle Meerbergen – kostuums
  • Gerry De Mol – dramaturgie
  • Koen Bovée – scenografie

Met:
Ali Ghadeer, Anahi Morena, Arthur Van der Steene, Arun Tielemans, Brigitte Lissens, Daan Jaartsveld, Eddy Kapata, Ellen Van Haegenborgh, Eric Vanthillo, Fanny Heuten, Fien Delvaux, Frank Strijbos, Glodie Mahinga, Guta Braga, Imraan & Hassan Bouchih, Kaine Vangeffen, Luan Louruz, Pieter Desmet, Roger Van Camp, Silke Verbeek, Siloë Mvuama, Sumalai Poolsem, Sumalin Gijsbrechts, Yentl Gijbels & Zita Louruz    

Over de expo

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

Reis door de geschiedenis van de havenstad en leer over de band tussen de stad en wereldhandel. 

Blik in de expo

zicht in de expo, met filminstallatie waarop je graan ziet vallen op een vrouw haar hand
Jeroen Broeckx

Meld je aan voor de nieuwsbrief