Overslaan en naar de inhoud gaan
© Ans Brys

Onze collectie

De MAS collectie omvat iets meer dan 600 000 voorwerpen en is volledig online te doorzoeken. Snuister hier al eens rond en ontdek de rijkdom van de collectie. Zet je zoektocht verder via MAS Collectie Online.

Collectie Paul en Dora Janssen-Arts

Wereldwijd bekende collectie precolumbiaanse kunst

De collectie Paul en Dora Janssen-Arts is een wereldwijd bekende collectie van voorwerpen uit het Amerika van voor Colombus. Ze wordt getoond op de 8ste verdieping van het MAS, binnen het thema Leven en Dood.

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Ook het MAS heeft in zijn collectie enkele opmerkelijke stukken die erkend zijn als 'topstuk'.

Collectie Kruithof

Op zoek naar de waarde van de collectie

Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.

Buiten de museumzalen

München

Werk van Luc Tuymans in MAS collectie

Luc Tuymans maakte een monumentaal werk voor het Atheneum te Antwerpen. "Een werk over identiteitsvorming, cruciaal voor de leerlingen uit het secundair onderwijs", aldus de kunstenaar.

mozaïek afbeelding van een doodskop

Dead Skull

Aan de voet van het MAS

Op het plein voor het MAS loop je letterlijk op wereldkunst. Een reusachtige mozaïek van Luc Tuymans neemt de Hanzestedenplaats in.

Groetend Admiraal Koppel

Op vraag van de stad Antwerpen creëerde Guillaume Bijl naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het MAS het kunstwerk Groetend Admiraal Koppel.

Unieke vaartuigencollectie

Het MAS beheert de grootste verzameling historische vaartuigen van het land. Vroeger vonden die onderdak naast het Steen, maar na een spectaculaire verhuisoperatie vonden ze een stek op de droogdokkensite.

havenkranen op de kaaien

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

Collectie online

Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

boot

Collectie op reis

Veel binnen- en buitenlandse musea staan te springen om werken uit het MAS te ontlenen. Zo kan je stukken uit de MAS collectie tegenkomen op (top)tentoonstellingen over de hele wereld. Lees hier ook hoe je een bruikleen aanvraagt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief