'Allegorie van de Faam'
De negentiende-eeuwse feestzaal van het Koninklijk Atheneum werd, samen met een groot deel van de voorbouw aan de Franklin Rooseveltplaats in januari 2003 volledig verwoest door een brand. De rijke historische muurdecoraties gingen in vlammen op. Het enige werk dat de brand overleefde was ‘Allegorie van de Faam’ van de negentiende-eeuwse Antwerpse kunstenaar Frans Vinck. Recht tegenover dit werk hangt nu ‘München' van Luc Tuymans, een vier meter hoog doek.
'München'
Tuymans’ werk toont een indrukwekkend gemaskerd figuur, gehuld in een blauwe mantel. Het verwijst naar een beeld dat ontleend werd aan de Carnavalsstoet voor het Haus der Kunst in München in 1933, bij de aanvang van het Derde Rijk. “Het werk bevat ook een element van dreiging, zodat je voelt dat er iets aan de hand is, maar niet weet wat het precies is.” zegt Tuymans hierover. Voor hem gaat het werk over identiteitsvorming, cruciaal voor de leerlingen die school lopen in het secundair onderwijs in een stad die geconfronteerd wordt met superdiversiteit. Het vertaalt de onzekerheden van vandaag in een moderne Allegorie van de Twijfel.
Tuymans maakte het werk voor het Koninklijk Atheneum van Antwerpen, waar het permanent zal blijven hangen. ‘München’ wordt opgenomen in de collectie van de stad Antwerpen en beheerd door het MAS, dat in staat voor de zorg voor het kunstwerk. Het is het tweede monumentale werk van Tuymans in de stedelijke collecties, na ‘Dead Skull’ op het MASplein.
Het boek
Het boek, München. Luc Tuymans in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen bevat een uitgebreid dubbelinterview met directeur Karin Heremans en kunstenaar Luc Tuymans door kunsthistoricus Jan de Zutter, een historisch portret van de Maagd van Antwerpen door Letterenhuis-historicus Jan Lampo en een bijdrage door architect Rutger Steenmeijer over de restauratie van het gebouw en de feestzaal.
Het boek is te koop in de MASshop aan de prijs van € 12,50.
Bezoeken
- Meer info: www.atheneumantwerpen.be