Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen à la carte

Het MAS serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep inwoners voeden.

Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt

Hongerige monden

Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?

Wie eet wat?

De expo 'Antwerpen à la carte' legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?

Voedsel vormt de stad

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende-eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt.

Voeding verbindt

Op het einde van de expo 'Antwerpen à la carte' tonen we tot september 2024 de kortfilm Voeding verbindt.

Hoe ziet de Antwerpse voedselketen er in de toekomst uit? Waar komt ons eten dan vandaan? Van veraf of net van heel dichtbij? Wie zal het produceren? Hoe wordt het geproduceerd? Wat zullen we eten? En wat met het voedselafval? Die toekomst wordt vandaag in onze stad gemaakt, omdat hier ondernemers, burgers en de overheid nieuwe stappen zetten.

In deze kortfilm vertellen zes Antwerpse korte keten voedselinitiatieven en de organisatie Voedselraad A Goesting hun inspirerende verhalen. Ze willen de band tussen ‘producent’ en ‘consument’ in Antwerpen versterken. Voeding verbindt.

De film kwam tot stand met steun van vzw Rikolto en Voedselraad A Goesting.

 

 

Voeding verbindt
Een film van Seppe Van Grieken en Bente Peeters
Antwerpen, 2023
MAS.0449

Bekijk de film op YouTube.

Praktisch

Digitale bezoekersgids

  Publicaties

  • Catalogus
   'Antwerpen à la carte', van de middeleeuwen tot vandaag, Leen Beyers, Ilja Van Damme, Yves Segers, Peter Scholliers, en anderen. Uitgeverij BAi voor het MAS. Verkrijgbaar in de MASshop, € 35.
    
  • Visitor Guide (English)
   ‘Antwerp à la carte. On cities and food’ met bijdragen van Leen Beyers, Ilja Van Damme, Carolyn Steel. Verkrijgbaar in de MASshop.

  Over de expo

  winkelkar bedolven onder een berg witte korrels

  Een blik op Antwerpen à la carte

  Over Antwerpen en eten: hoe komt het voedsel naar de stad en op tafel, hoe wordt het afval verwijderd? Je ziet archeologische vondsten, schilderijen, foto's ... en 17e-eeuwse recepten die je zelf kan uitproberen.

  Recepten uit de 16e eeuw

  Viki Geunes, chef-kok van Zilte, selecteerde vier recepten uit het Cockbouck (ca. 1600) en maakte er een hedendaagse versie van. Je vindt ze in de expo, maar ook hier.

  Rondleidingen

  Antwerpen à la carte

  Voedsel vormt al eeuwenlang de stad. Maar hoe zal het er in de toekomst aan toe gaan? Hoe blijven de steden zich voeden, nu steeds meer mensen er gaan wonen en het platteland verlaten?

  Reserveer een gids via Experience Antwerp

  Voor schoolgroepen

  Atelier 'Heerlijke Stad'

  Voor de eerste graad lager onderwijs

  Leerlingen gaan op ontdekkingstocht in de expo 'Antwerpen à la carte'. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag in het atelier en bouwen ze een heerlijke stad van voedsel.

  Rondleiding 'Antwerpen à la carte'

  Voor de eerste graad secundair onderwijs

  De leerlingen ontdekken de expo 'Antwerpen à la carte' via de visible thinking-methode. Samen met een gids bezoeken ze de expo en leren ze kritisch na te denken over hoe eten een spoor nalaat in de stad.

  Reserveer een gids via Experience Antwerp

  Antwerpen à la carte

  voor anderstaligen

  Een boeiende interactieve tour waarbij de gids rekening houdt met het taalniveau van de cursisten. Ze worden geprikkeld om op speelse wijze hun indrukken in eigen woorden te brengen.

  Reserveer een gids via Experience Antwerp

  Antwerpen à la carte

  voor OKAN-klassen

  Een gids neemt de leerlingen mee langs het verrassende, grillige en dikwijls onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen. Met veel kijk- en doe-opdrachten bij dit universele thema.

  Reserveer een gids via Experience Antwerp

  Voor mensen met dementie

  Antwerpen à la carte

  voor mensen met dementie en mantelzorgers

  Tijdens de rondleiding prikkelt de gids de zintuiglijke waarneming en de emoties van de demente(rende) bezoeker aan hun eigen verhalen en ervaringen.

  Reserveer een gids via Experience Antwerp

  Belevenistafels

  voor bewoners van woonzorgcentra

  Het MAS werkt samen met de Nederlandse organisatie Onwijs. Zij ontwikkelden software voor speeltafels met multitouch-functies. Die helpen bewoners van woonzorgcentra en mensen met dementie om digitaal en interactief cultuur te beleven.

  Voor kinderen

  Doe-boekje 'A la carte' voor de kids

  We tonen je de leukste schilderijen en voorwerpen uit de expo 'Antwerpen à la carte'. En we hebben enkele plezante doe-opdrachtjes voor jou.

  Ook interessant

  Antwerpse Handjes, Brabo en Jodenvervolging

  De vorm van het bekende 'Antwerpse Handjes'-koekje verwijst naar de middeleeuwse Brabosage. Maar achter het koekje gaat meer dan één geschiedenis schuil.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief