Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen à la carte

Het MAS serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Ontdek hoe steden door de eeuwen heen de steeds groeiende groep inwoners voeden.

Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt

Hongerige monden

Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?

Wie eet wat?

De expo 'Antwerpen à la carte' legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?

Voedsel vormt de stad

Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende-eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt.

Een wereld vol soepen, de Seefhoek

De Antwerpse wijk Seefhoek heeft een bijzondere soepgeschiedenis. Soep van Boom en andere soepwinkels verkochten er in de twintigste eeuw soep gemaakt met bouillon van vleesresten uit de eigen slagerij.

Ook vandaag speelt soep voor de bewoners, sociale organisaties en restaurants in deze diverse wijk een belangrijke rol. Daarom vroeg ErfgoedLab Antwerpen aan kunstenaar Fabienne Snellinx om soepverhalen op te tekenen in de Seefhoek. Haar installatie is te zien op het einde van de expo. Pittige Harirasoep, Nigeriaanse Egusi, Vlaamse aspergesoep, soep uit de samentuinen … Elke kom soep vertelt een uniek verhaal.

Deze presentatie maakt deel uit van het project ‘Het geheugen van Stuivenberg’ van ErfgoedLab.

Over de expo

winkelkar bedolven onder een berg witte korrels

Een blik op Antwerpen à la carte

Over Antwerpen en eten: hoe komt het voedsel naar de stad en op tafel, hoe wordt het afval verwijderd? Je ziet archeologische vondsten, schilderijen, foto's ... en 17e-eeuwse recepten die je zelf kan uitproberen.

Recepten uit de 16e eeuw

Viki Geunes, chef-kok van Zilte, selecteerde vier recepten uit het Cockbouck (ca. 1600) en maakte er een hedendaagse versie van. Je vindt ze in de expo, maar ook hier.

Rondleidingen

Antwerpen à la carte

Voedsel vormt al eeuwenlang de stad. Maar hoe zal het er in de toekomst aan toe gaan? Hoe blijven de steden zich voeden, nu steeds meer mensen er gaan wonen en het platteland verlaten?

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Voor schoolgroepen

Atelier 'Heerlijke Stad'

Voor de eerste graad lager onderwijs

Leerlingen gaan op ontdekkingstocht in de expo 'Antwerpen à la carte'. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag in het atelier en bouwen ze een heerlijke stad van voedsel.

Rondleiding 'Antwerpen à la carte'

Voor de eerste graad secundair onderwijs

De leerlingen ontdekken de expo 'Antwerpen à la carte' via de visible thinking-methode. Samen met een gids bezoeken ze de expo en leren ze kritisch na te denken over hoe eten een spoor nalaat in de stad.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Antwerpen à la carte

voor anderstaligen

Een boeiende interactieve tour waarbij de gids rekening houdt met het taalniveau van de cursisten. Ze worden geprikkeld om op speelse wijze hun indrukken in eigen woorden te brengen.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Antwerpen à la carte

voor OKAN-klassen

Een gids neemt de leerlingen mee langs het verrassende, grillige en dikwijls onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen. Met veel kijk- en doe-opdrachten bij dit universele thema.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Voor mensen met dementie

Antwerpen à la carte

voor mensen met dementie en mantelzorgers

Tijdens de rondleiding prikkelt de gids de zintuiglijke waarneming en de emoties van de demente(rende) bezoeker aan hun eigen verhalen en ervaringen.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Belevenistafels

voor bewoners van woonzorgcentra

Het MAS werkt samen met de Nederlandse organisatie Onwijs. Zij ontwikkelden software voor speeltafels met multitouch-functies. Die helpen bewoners van woonzorgcentra en mensen met dementie om digitaal en interactief cultuur te beleven.

Voor kinderen

Doe-boekje 'A la carte' voor de kids

We tonen je de leukste schilderijen en voorwerpen uit de expo 'Antwerpen à la carte'. En we hebben enkele plezante doe-opdrachtjes voor jou.

Ook interessant

Meld je aan voor de nieuwsbrief