Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt
Hongerige monden
Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?
Wie eet wat?
De expo 'Antwerpen à la carte' legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?
Voedsel vormt de stad
Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende-eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt.
Een wereld vol soepen, de Seefhoek

De Antwerpse wijk Seefhoek heeft een bijzondere soepgeschiedenis. Soep van Boom en andere soepwinkels verkochten er in de twintigste eeuw soep gemaakt met bouillon van vleesresten uit de eigen slagerij.
Ook vandaag speelt soep voor de bewoners, sociale organisaties en restaurants in deze diverse wijk een belangrijke rol. Daarom vroeg ErfgoedLab Antwerpen aan kunstenaar Fabienne Snellinx om soepverhalen op te tekenen in de Seefhoek. Haar installatie is te zien op het einde van de expo. Pittige Harirasoep, Nigeriaanse Egusi, Vlaamse aspergesoep, soep uit de samentuinen … Elke kom soep vertelt een uniek verhaal.
Deze presentatie maakt deel uit van het project ‘Het geheugen van Stuivenberg’ van ErfgoedLab.