Overslaan en naar de inhoud gaan

Belevenistafels

voor bewoners van woonzorgcentra

Kunst en cultuur beleven is voor sommige ouderen en mensen met dementie niet evident. Het MAS werkt daarom samen met de Nederlandse organisatie Onwijs. Zij ontwikkelden, samen met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum, software voor speeltafels met multitouch-functies. Die helpen bewoners van woonzorgcentra en mensen met dementie om digitaal en interactief cultuur te beleven.

Als eerste Belgische museum zal het MAS met objecten en verhalen uit de expo ‘Antwerpen à la Carte’ te zien zijn op de belevenistafels. Samen met hun begeleiders kunnen de bewoners foto’s en filmpjes bekijken, muziek horen en prikkelende vragen krijgen om zo herinneringen op te roepen. Het MAS geeft extra tips om tegelijk ook zaken te proeven of te ruiken.

Zo maken we onze collectie ook voor deze groep op een laagdrempelige manier toegankelijk. Verschillende woonzorgcentra testten de tafel uit, waaronder de bewoners van Antwerps woonzorgcentrum Cadiz, waar het alvast positief werd onthaald. De regionale televisiezender ATV maakte in haar nieuwsuitzending van 3 februari 2021 er een item over. Je kan het nog bekijken op de website van ATV.

Meld je aan voor de nieuwsbrief