Overslaan en naar de inhoud gaan
mensen in een rolstoel

Antwerpen à la carte

voor mensen met dementie en mantelzorgers

De gids neemt mensen met dementie en hun mantelzorgers mee in de expo 'Antwerpen à la carte'. Tijdens de rondleiding prikkelt de gids de zintuiglijke waarneming en de emoties van de bezoeker aan hun eigen verhalen en ervaringen.

Een gids neemt de bezoekers mee langs het verrassende, grillige en dikwijls onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen. Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden? 

De toevoer van producten van het platteland  - dichtbij of van overzee -  naar de stad;  de levendige verkoop van inheemse en uitheemse producten op markten en in winkels; het tafelen in de stad, van chique hotels tot de snackbars van nu;  en de weg van voedsel – vaak in de vorm van menselijk afval - van de stad weer naar het land. Deze rondleiding is gericht op reminiscentie vanuit de zintuigelijke waarnemingen.

Op maat

De gids gaat op zoek naar aanknopingspunten met de leefwereld van de bezoekers. De zintuigelijke waarnemingen en de emoties worden gekoppeld aan verhalen en ervaringen die op hun beurt gedeeld kunnen worden. De rondleiding wordt gegeven in kleine groepen.

Praktische info

  • voor wie: mensen met dementie en hun mantelzorgers
  • duur: 1 uur (enkel op dinsdag en donderdag namiddag)
  • max. 20 personen per gids (10 mensen met dementie en 10 mantelzorgers)
  • talen: NL
  • prijs: € 85 gids + € 20 administratiekost + € 5 per persoon (gratis toegang voor de begeleider)

Reserveren

Over de expo

Antwerpen à la carte

Antwerpen à la carte serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt. Te bezoeken op onze 5e verdieping.

Foto-expo Horse

  • dinsdag 16 maart 2021 tot zondag 27 februari 2022 van 10:00 tot 17:00

Een fotografieproject van Heleen Peeters. Ze verdiepte zich in de paarden(vlees)cultuur wereldwijd. De foto’s roepen vragen op: Wat bepaalt de status van het paard? Hoe komt het dat tradities veranderen? En wat als hetzelfde ook met andere dieren zou gebeuren?

Zie ook:

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Praktische info

Waarmee moet je rekening houden tijdens je bezoek? Welke coronamaatregelen zijn nog van toepassing?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief