Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek en restauratie

Een blik op onderzoek

    dinsdag 28 mei 2024 tot zondag 13 oktober 2024 van 10:00 tot 17:00

Het MAS bewaart cultureel en historisch gevoelig Congolees erfgoed dat vandaag bijna 5.000 cultuurvoorwerpen telt. MAS-medewerkers onderzoeken samen met Congolese collega’s onder welke omstandigheden deze collectie uit Congo verdween. De eerste resultaten van het onderzoek kun je gaan bekijken in het Kijkdepot.

Onderzoek herkomst Congocollectie

Het MAS bewaart cultureel en historisch gevoelig Congolees erfgoed. In welke omstandigheden kwam deze verzameling van ongeveer 5.000 cultuurvoorwerpen tot stand? Een tweejarig onderzoeksproject probeert dit duidelijker in kaart te brengen.

Vaartuigen collectie

Studie naar de culture waardenstelling

Een studie naar de cultuurhistorische waarden van de collectie vaartuigen van het MAS. De omschreven waarden vormen een basis om een toekomstvisie voor de vaartuigen uit te werken.

Ancient Glass

Publicatie van een bijzondere collectie

De collectie Antiek glas is een van de verborgen juweeltjes van het MAS. Over deze collectie verscheen een rijkelijk geïllustreerde Engelstalige catalogus, interessant voor zowel wetenschappers als het brede publiek.

Onderzoek en restauratie 16e-eeuwse rondboog

De originele renaissance rondboog uit de gevel van het Antwerpse Maagdenhuis wordt onderzocht en behandeld in samenwerking met de opleiding Conservatie-Restauratie van de Universiteit Antwerpen. De rondboog was meer dan 300 jaar deel van de gevel en dus blootgesteld aan de buitenlucht en klimaatomstandigheden.

Collectie Kruithof

Op zoek naar de waarde van de collectie

Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.

Canot de L'Empereur

De maquette van de Canot de L’Empereur was jarenlang het vlaggenschip van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Hoe zijn deze staatsiesloep van Napoleon en zijn maquette verbonden met Antwerpen? Deze blogreeks geeft een inkijk op de rijke geschiedenis van de sloep van de keizer.

oude boeken en een wereldbol

Ben je op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

De bibliotheekcollecties die aansluiten bij de MAS-collectie zijn te raadplegen via de catalogus van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het gaat om bijzondere bibliotheekverzamelingen rond Scheepvaart, Wereldculturen, Europese culturele tradities, en Geschiedenis en Toegepaste Kunsten Antwerpen.

Ontdek de Erfgoedbibliotheekcatalogus : https://www.consciencebibliotheek.be/nl

 

De collectiebeschrijvingen van de verschillende verzamelingen in de bibliotheek vind je terug via deze links:

Restauraties

wagen uit een stoet in een hangar

Van stoet naar museum

Restauratie praalwagen voor de expo Luister

Dankzij een intensieve restauratie werd een grote praalwagen klaargestoomd voor de expo 'Luister. Verhalen gevonden in de stad'. Hoe gebeurde dit? Welke keuzes werden er gemaakt? 

Restauratie tegeltableau

Na restauratie zijn de tegels van 'De bekering van Saulus' beter en veiliger gemonteerd, de vergeelde replicategels vervangen en sporen van oude restauraties zijn weggewerkt. Het project is een voorbeeld voor toekomstige behandelingen van gelijkaardige tegeltableaus.

19e eeuws poppenhuis gerestaureerd

Ter voorbereiding van de familietentoonstelling Iemand thuis? liet het MAS een houten poppenhuis uit de 19e eeuw restaureren. Het huis en de inrichting werden zorgvuldig onder handen genomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief