Overslaan en naar de inhoud gaan

Ancient Glass

Publicatie van een bijzondere collectie

De antieke glascollectie is een van de verborgen juweeltjes van het MAS. Ze maakt deel uit van een waardevolle verzameling die bijna 700 glazen objecten telt en die zich kan meten met andere internationale glascollecties.

De collectie antiek glas bevat naast meer conventionele voorwerpen, zoals toiletartikelen uit de Romeinse periode, enkele zeer opmerkelijke stukken. Ongeveer 150 voorwerpen uit de oudheid geven een historisch overzicht van Romeins, Merovingisch, Byzantijns en Vroeg-Arabisch glaswerk.

Annemie De Vos, voormalig conservator van de collectie Vleeshuis van het MAS, dr. Peter Cosyns (Vrije Universiteit Brussel) en dr. Eugène Warmenbol (Université Libre de Bruxelles) bundelden hun krachten en stelden een omvangrijke catalogus samen over deze deelcollectie.

Rijkelijk geïllustreerd belicht dit boek de geschiedenis van de MAS collectie en hoe deze verzameling van glazen objecten is uitgegroeid tot een uitgebreide collectie van internationaal niveau. Ze bestaat zowel uit archeologisch glaswerk dat in de Antwerpse regio werd verzameld als uit stukken die Antwerpse verzamelaars verwierven uit Europese en mediterrane glascollecties.

De catalogus bevat ook juwelen en enkele moderne replica's van antiek glas. Elk voorwerp wordt gedetailleerd beschreven en geïllustreerd met foto's. Er is ook een sectie toegevoegd met archeologische tekeningen.

De fragiele glazen objecten met hun verfijnde vormen, geraffineerde versieringen en de soms intense en bijna etherische kleuren getuigen van een bijzonder menselijk kunnen. De prachtige fotografie brengt de objecten als het ware tot leven. Dat maakt het boek voor zowel liefhebbers van glaswerk als wetenschappers interessant.

  • Prijs: € 45
  • De publicatie (Engelstalig) is te koop in de MASshop.

Bekijk ook:

Glas in MAS

AFGELOPEN - In het Kijkdepot kon je tot 23/02/2020 proeven van de rijke glasverzameling van de MAS-collectie Vleeshuis.

MASshop

In de MASshop beleef je een hele nieuwe shopervaring. Je vindt er vele leuke hebbedingetjes. Spring gerust binnen voor of na je museumbezoek.

Collectie online

Wil je eender waar en wanneer informatie opzoeken of gewoon genieten van alle sporen uit het verleden van Antwerpen en de wereld? Dat kan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief