Overslaan en naar de inhoud gaan
Collectie Stad Antwerpen, MAS

Canot de L'Empereur

De maquette van de Canot de L’Empereur was jarenlang het vlaggenschip van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Het model is gebaseerd op de staatsiesloep van Napoleon Bonaparte, die ermee in 1810 zijn intrede deed in Antwerpen. Het model werd door toenmalig conservator Emiel Beuckeleers-Donche gebruikt als breekijzer voor een volwaardig scheepvaartmuseum in Antwerpen.

Wat is het verhaal achter deze staatsiesloep van Napoleon? Hoe zijn de sloep en de maquette verbonden met Antwerpen? Deze blogreeks geeft een inkijk op de rijke geschiedenis van de sloep van de keizer.

#1: Wat is een staatsiesloep?

In Antwerpen waren er meer dan eens majestueuze intredes met staatsiesloepen. De meest bekende zijn die van Napoleon. Een van deze gelegenheden werd vereeuwigd in een schilderij van Mattheus Ignatius van Bree. Maar wat is een staatsiesloep?

#2: Spoedbestelling van de keizer

In de lente van 1810 komt Napoleon naar Antwerpen. De scheepswerf Barthélemy krijgt amper 21 dagen tijd om een staatsiesloep voor de keizer te bouwen. Wie waren de mensen achter dit huzarenstuk en hoe zijn ze te werk gegaan?

#3: Hoog bezoek

Tijdens zijn bezoek aan Antwerpen in 1803 was Napoleon niet onder de indruk. Toen hij in 1810 terugkwam wilde de stad een grootse indruk maken. Alles werd uit de kast gehaald om de keizer te imponeren.

#4: Eén sloep, veel verhalen

De staatsiesloep van Napoleon werd in 1810 gebouwd. Momenteel is de sloep in gerenoveerde vorm te bezichtigen in het 'Musée de la Marine' in Brest. In de 112 jaar die hiertussen zit stond de boot echter niet stil.

#5: De man achter de maquette

Om de maquette van Napoleons staatsiesloep te maken was er nood aan geld, tijd en politieke connecties. Deze aspecten kwamen samen in de figuur van Emiel Beuckeleers-Donche. Als conservator van het scheepvaartmuseum was hij de drijvende kracht achter het project, maar wie was deze man achter de maquette?

#6: Ontworpen en meermaals herontdekt

Om een accuraat scheepsmodel te maken zijn gedetailleerde plannen nodig. Om deze op het spoor te komen werd de Franse historicus Pierre-Jacques Charliat ingeschakeld. Zijn bevindingen gingen echter verloren mettertijd, en werden in het onderzoek voor deze blog herontdekt.

#7: De laatste loodjes

Kosten noch moeite werden gespaard om van de 'Canot de l’Empereur' een exacte kopie te maken. Bijna exact, want er is één groot verschil tussen het model en de originele sloep in Brest.

#8: De ster van de show

Toen de maquette van de 'Canot de l’Empereur' af was kwam ze niet meteen naar het Antwerpse scheepvaartmuseum. Om de algemene belangstelling aan te wakkeren ging het scheepsmodel op tour doorheen het land.

Meld je aan voor de nieuwsbrief