Overslaan en naar de inhoud gaan
©CivaBrussels

Origineel plan krijgt tweede leven

Le Corbusier's originele plan voor Linkeroever uit 1933 werd voor de expo in het MAS gerestaureerd en klaargemaakt om daarna in de beste omstandigheden te worden bewaard. Het grote werk bestaat uit negen delen en is één van de blikvangers van de expo. Het plan geeft een heel duidelijk beeld van hoe Le Corbusier naar de toekomst van Linkeroever keek.

In 1933 wordt er een internationale wedstrijd uitgeschreven om Linkeroever vorm te geven. Op dat moment reist Le Corbusier rond om zijn ideeën over zijn modernistische modelstad ‘Ville Radieuse’ te verdedigen. Hij ziet in de wedstrijd een kans om die stad eindelijk te kunnen bouwen. Le Corbusier tekent in op de wedstrijd en werkt jaren aan een stedenbouwkundig plan. Dit allemaal zo’n 20 jaar voor hij in Chandigarh aan de slag gaat.

Le Corbusier werkt vijf jaar lang samen met Belgisch architect Huib Hoste aan het project. Maar de wedstrijd wordt afgesloten zonder dat er een laureaat is gekozen. Het plan van Le Corbusier wordt dus nooit uitgevoerd.

Maar de plannen en de briefwisseling tussen Le Corbusier en zijn collega Hoste zijn wel bewaard gebleven in het archief van Civa in Brussel. Ze geven een mooi beeld van zijn droomstad op Linkeroever en zijn teleurstelling na de uitkomst van de wedstrijd.

Het plan van Le Corbusier krijgt dankzij de expo een nieuw leven. Het werk bestaat uit negen delen die elk apart zijn ingekaderd. Tijdens de restauratie werden de plannen gereinigd en voorzichtig opnieuw vlak gemaakt. Alle scheuren en oneffenheden werden hersteld voordat het op een speciaal karton ter bewaring werd gemonteerd.

Een impressie:

De restauratie gebeurde in samenwerking met het CIVA-archief in Brussel, dat tevens eigenaar is van het plan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief