Overslaan en naar de inhoud gaan
© Christian Barani

Een hele stad in één museumzaal

Een stad begint met ideeën en plannen, maar heeft bewoners nodig om echt tot leven te komen. Hoe eigenen mensen zich een stad toe? Blijven de grote ideeën van de architect nog voelbaar als er dagdagelijks in wordt geleefd?

Chandigarh, de hoofdstad van Punjab, is het enige stedelijke project van Le Corbusier dat ooit werd uitgevoerd. Dankzij de documentaire van Christian Barani krijg je in de expo het gevoel rond te dwalen in Chandigarh. Op acht grote schermen toont hij hoe de bewoners vandaag de dag leven en wonen in die bedachte stad, lang nadat de architect is vertrokken.

Hoewel het volledig documenteren van een stad eigenlijk zo goed als onmogelijk is, brengt deze film een stukje India tot in Antwerpen. De documentaire neemt je mee in de straten en de gebouwen van Chandigarh en omhult je met geluiden van de stad. Je zal snel beseffen dat je niet alles kan zien, maar dat is in een echte stad natuurlijk ook zo.

De documentaire werd gemaakt in opdracht van de Cité de l’Architecture et du Patrimoine in Parijs naar aanleiding van de tentoonstelling  ‘Chandigarh, 50 ans après Le Corbusier. Le devenir indien d’une ville moderne’ (11/11/2015 – 29/2/2016). Ze wordt voor het eerst hernomen in het MAS. Een impressie:

Meld je aan voor de nieuwsbrief