Overslaan en naar de inhoud gaan
Collectie MAS (AE.0619) Foto: MAS Antwerpen (Bart Huysmans en Michel Wuyts)

100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een Congolese collectie.'100 x Congo' zette honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie?

Je ontdekte hoe de vroege contacten tussen Europa en Afrika verliepen. Hoe Antwerpse meesters Afrikanen in beeld brachten. Waarom Congolezen op wereldtentoonstellingen werden opgevoerd. Tijdens de kolonisatie was er ook de impact van de missionering op de Congolese cultuur. En hoe bekeken Congolezen de witte mens (mundele)?

Voor deze tentoonstelling werkte het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. We gingen in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Het MAS nodigde je uit om mee na te denken over de beeldvorming van Afrikanen en over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie. 

Bij de expo hoort een publicatie. Deze is te koop in de MAS shop of online. Neem hiervoor contact op met info@masshop.be.

Praktisch

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

3/10/2020 - 13/09/2021

Het MAS bedankt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren voor de samenwerking door uitzonderlijke bruiklenen uit de vaste collectie naar Antwerpen te laten komen, en voor de medefinanciering van de Franstalige publicatie. Beide musea streven een gemeenschappelijk doel na in onderzoek en overdracht van kennis over erfgoed.

Rechtzetting

De tentoonstelling '100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen' stond onder andere stil bij de Antwerpse wereldtentoonstelling van 1894. Er zijn toen 144 Congolezen naar Antwerpen verscheept als attractie voor het Europees publiek. Op basis van nooit eerder gepubliceerde bronnen uit het Antwerpse stadsarchief Felix toonde het MAS aan dat een aantal van hen hier toen ernstig ziek is geworden en is overleden.

Bij recent verder onderzoek bleek echter dat het om 7 Congolezen gaat en niet 8, zoals in de expo vermeld stond. Manguesse en Monguene bleken dezelfde persoon te zijn met verschillende schrijfwijze. Wij interpreteerden dat foutief. Sabo, Bitio, Isokoyé, Manguesse, Binda, Mangwanda en Pezo hebben de terugreis naar huis niet gemaakt en zijn begraven op het Schoonselhof. Ze waren allemaal tussen de 17 en de 31 jaar. Het MAS verontschuldigt zich voor deze foute informatie in de expo.

Over de expo

Afrikaans beeld van een vrouw

Bezoekersgids 100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

100 x Congo was een tentoonstelling met twee parcours. De digitale bezoekersgids gaf alle context die de bezoeker nodig had.

Samenwerking

Eén expo, meerdere stemmen

Voor de tentoonstelling werkt het MAS samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. Een overzicht.

In vele handen

Een film van het Belgisch-Congolese filmcollectief Faire-Part

Het MAS gaat in dialoog over de diverse betekenissen van de Congolese collectie van de stad Antwerpen en het belang van meerstemmigheid. 25 mensen, Congolezen en Antwerpenaars, kijken vanuit verschillende invalshoeken naar de blikvangers.

Foto: nkisi

100 x Congo in de media

Wil je meer lezen en bekijken over 100 x Congo? De expo kwam uitgebreid aan bod in de media. Lees de artikels en bekijk en beluister de reportages hier.

Baudouin in gesprek met Els De Palmenaer

Podcasts '100 x Congo'

Doctoraatsstudent Baudouin Mena en podcastmaker Alexi De Greef sloegen de handen in elkaar om verschillende podcasts te maken rond de expo '100 x Congo'. 

100 x Congo virtueel

Lukte het je niet om naar '100 x Congo' te komen kijken in het MAS? Of wil je na je bezoek nog eens de expo herbekijken? Onze gids Baudouin neemt je in onze digitale expo mee door de zalen en voorziet een extra woordje uitleg. 

In het Middelheimmuseum

Congoville is een tijdelijke tentoonstelling over de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van en op de Middelheimsite. Verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong en met een internationale praktijk nemen de bezoeker op sleeptouw.

middelheimmuseum.be/congoville

Activiteiten

Online rondleiding 100 x Congo

Een vrij te boeken online rondleiding aan de hand van beelden uit de expo '100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in België'.

Meer nieuws

Zicht op expo 100 x Congo, waarbij enkele Congolese kunstobjecten te zien zijn.

‘100 x Congo’ verkozen tot  ‘International Exhibition of the Year’!

We zijn erg fier te mogen melden dat de expo ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’ is verkozen tot ‘Internationale tentoonstelling van het jaar’ bij de Britse Museums & Heritage Awards.

In memoriam

Jacob Sabakinu Kivilu 10/10/1945 - 08/01/2021

Het MAS neemt met groot respect en warme herinnering afscheid van Jacob Sabakinu, een grootse bruggenbouwer tussen Congolese en Belgische universiteiten en musea.

Meld je aan voor de nieuwsbrief