Overslaan en naar de inhoud gaan

In memoriam

Jacob Sabakinu Kivilu 10/10/1945 - 08/01/2021

Het MAS neemt met groot respect en warme herinnering afscheid van Jacob Sabakinu. Hij was Hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Kinshasa en erelid van de Koninklijke Academie van Overzeese Wetenschappen van België. Jacob was een grootse bruggenbouwer tussen Congolese en Belgische universiteiten en musea.

De lange samenwerking met Jacob Sabakinu gaat terug tot de oprichting van het MAS in 2009-2011. Hij was co-curator van de tentoonstelling “Antwerpen Wereldhaven”, gerealiseerd in samenwerking met Ugent en UNIKIN. Hij werkte mee aan de multimediaopstelling die focust op de nauwe band tussen de havensteden Antwerpen en Matadi en waarin Congolese matrozen, alsook hijzelf als historicus het woord neemt.

Voor de expo “100 x Congo” was het opnieuw een voorrecht om met hem samen te werken. Hij coördineerde onder meer de samenwerking met de Congolese auteurs van de begeleidende catalogus en schreef zelf een bijdrage. Hij zal binnen en buiten de muren van het MAS ontzettend gemist worden als vader, echtgenoot, auteur, onderzoeker, docent en vriend.

Onze oprechte deelneming gaat uit naar zijn familie, vrienden en collega’s wereldwijd.

Els De Palmenaer, conservator Afrika

Meld je aan voor de nieuwsbrief