Overslaan en naar de inhoud gaan
Baudouin in gesprek met Els De Palmenaer

Podcasts '100 x Congo'

De podcast '100 x Congo' is een initiatief van Baudouin Mena (doctoraatsstudent aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer) en podcastmaker Alexi De Greef in samenwerking met het Museum aan de Stroom (MAS). Muziek door Sam Renascent.

Aflevering 1: curator beeldvorming Nadia Nsayi legt uit waarom de expo georganiseerd wordt en wat je als bezoeker kan verwachten. 

Aflevering 2: Onderzoeker Sibo Kanobana vertelt over de beeldvorming van zwarte personen in de Lage Landen vanaf de 16de eeuw tot aan het begin van de kolonisatie (19de eeuw).

Aflevering 3: Chokri Ben Chikha is artistiek leider van Action Zoo Humain en postdoctoraal onderzoeker en docent aan de KASK/School of Arts/HoGent. Hij spreekt over wereldtentoonstellingen, Zoo humain en stereotypes.

Aflevering 4: Historicus Bram Cleys praat met Baudouin over de missionering in Congo.

Aflevering 5: Curator Els De Palmenaer vertelt over de verwervingsgeschiedenis van de collectie.

Aflevering 6 - deel 1: Een boeiend gesprek van twee experten over Congolees erfgoed in Belgische musea en veel meer.

  • Prof. dr. Sarah Van Beurden is historica verbonden aan de Ohio State University (VSA). Haar recente onderzoek over missiescholen vormde de basis voor het luik over de missiekunsten in de expo 100 x Congo. Ze is een van de experten van de Bijzondere Kamercommissie over Congo en het koloniale verleden.
  • Billy Kalonji, was stichter van het Afrikaanse Platform (Antwerpen) en  medeoprichter van COMRAF (KMMA, Tervuren). Hij is de coördinator van job@Ubuntu, een adviesbureau voor Afrikaanse diaspora en Afro-descendenten.

Aflevering 6 - deel 2:

Deze podcastreeks is een platform om verschillende geschiedenissen, visies en ervaringen in verband met de 100x Congo expo en de omgang met koloniaal erfgoed te delen.  De gastsprekers doen dit in eigen naam, niet in naam van het MAS.

Over de expo

100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

100 x Congo zet honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? Nu te zien in het MAS op de 3e verdieping.

Meld je aan voor de nieuwsbrief