De jury noemde de expo 'actueel en dapper, briljant gemaakt en erg belangrijk.'
"Voor ons is dit natuurlijk de kers op de taart van deze spraakmakende en actuele expo in het MAS. En er waren dit jaar een recordaantal aan kandidaten voor de awards, dat maakt het extra speciaal. We zijn tegelijk ook heel dankbaar voor de vele boeiende samenwerkingen die we voor deze expo konden aangaan met Congolese partners, de diaspora en inwoners uit Antwerpen." zegt Marieke van Bommel, directeur van het MAS.
In 2020 was het precies 100 jaar geleden dat stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar werd van een Congolese collectie. Naar aanleiding daarvan zet het MAS 100 blikvangers in de kijken in de expo ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen’. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? En waar ligt de toekomst van de collectie?
De 100 cultuurvoorwerpen van verschillende Congolese volkeren worden omringd door een historisch verhaal over de relaties tussen Europa en Afrika en tussen België en Congo met bijzondere aandacht voor de rol van Antwerpen.
Voor deze tentoonstelling werkte het museum samen met Belgische en Congolese kunstenaars, filmmakers en onderzoekers. Het MAS ging in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst. Met ‘100 x Congo’ werd het MAS deel van het actuele maatschappelijke debat rond de herkomst van de collectie, kolonisatie, restitutie en de beeldvorming van Afrikanen. De bijhorende publicatie ‘100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen (red. Els De Palmenaer’ werd eerder dit jaar genomineerd voor de Filaf Award.
De expo is nog tot en met 12 september 2021 te bekijken in het MAS.
Concept en realisatie:
Els De Palmenaer (curator Afrika collectie) en Nadia Nsayi (curator beeldvorming) in samenwerking met het MAS-team onder leiding van Marieke van Bommel en alle betrokken collega’s van de Stad Antwerpen.
Scenografie: Hendrik De Leeuw