Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties

31.10.2023 - 25.02.2024

Michelangelo, Magritte, Francis Bacon, Ensor, Henry Moore en Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het MAS te zien waren. ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ bracht een persoonlijke selectie van een kleine 100 werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst. Kunstwerken, manuscripten en artefacten vanuit heel Vlaanderen kwamen samen op één plek in deze unieke expo. En dat allemaal ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams Topstukkendecreet.

​‘Zeldzaam & Onmisbaar’ was een absolute must-see die je meenam op een kunsthistorische wandeling langs verschillende parels uit Vlaamse collecties. Zo’n 35 grote en kleine musea, maar ook kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars gaven Topstukken uit hun collectie tijdelijk in bruikleen. Stuk voor stuk werken die sinds 2003 zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat decreet zorgt ervoor dat topstukken die aan de criteria “zeldzaam en onmisbaar” voldoen, niet zomaar Vlaanderen mogen verlaten en dat ze zo goed mogelijk worden beschermd en bewaard.

Middeleeuwse manuscripten, beroemde schilderijen van Hugo Van der Goes, Rubens, Jordaens, Ensor, Magritte en Bacon, beelden van Lucas Faydherbe en Henry Moore, een tekening van Michelangelo (de enige van Vlaanderen) maar ook kostbaar zilver, een aardglobe van Mercator en een zeldzaam meubel van Pierre Gole, de meubelmaker van de Franse koning Louis XIV, lieten niemand onberoerd. Het jongste werk van de tentoonstelling was ‘Great American Nude #45’ van Tom Wesselmann, uit de Amerikaanse Pop-Art van 1963. Een audiogids voor volwassenen én eentje op maat van kinderen nodigde uit om anders naar de Topstukken te kijken en liet de details tot leven komen. 

Normaal moet je heel Vlaanderen doorkruisen voor deze parels uit de kunstgeschiedenis. In het MAS waren ze tijdelijk op één plek te bewonderen.

  Zie ook

  Blikvangers

  GRATIS | In de expo ‘Blikvangers’ geven 16 Antwerpenaren hun eigen blik op onze collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders.

  Reinigen en restaureren

  Een aantal topstukken kregen een reiniging om zo op hun best getoond te kunnen worden in de tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties'. Voor andere was het een uitstekende gelegenheid om een diepgaander vooronderzoek uit te voeren of de eerste stappen naar een uitgebreide behandeling in te plannen.

  Combiticket Topstukken

  Museum Plantin-Moretus plaatste tegelijkertijd topstukken op papier in de kijker met een tijdelijke tentoonstelling 'Van crabbelinge tot carton'. Die toonde de 100 mooiste oude tekeningen erkend op de Vlaamse Topstukkenlijst. 
  Lees meer

  We boden een combiticket aan waarmee men zowel 'Zeldzaam & Onmisbaar' als 'Van crabbelinge tot carton' kon bezoeken.

  20 jaar Topstukkendecreet

  Wat waardevol is, moet beschermd worden. Dat is de logica van het Vlaamse Topstukkendecreet. Sinds het ontstaan van dit decreet in 2003 zijn een kleine 1.000 objecten en verzamelingen als topstuk erkend en beschermd. Via het Topstukkendecreet versterkt de overheid ook publieke collecties door belangrijke topstukken aan te kopen.

  Topstukken Vlaamse Overheid

  Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief