Overslaan en naar de inhoud gaan

20 jaar Topstukkendecreet

Wat waardevol is, moet beschermd worden. Dat is de logica van het Vlaamse Topstukkendecreet. Sinds het ontstaan van dit decreet in 2003 zijn een kleine 1.000 objecten en verzamelingen omwille van hun uitzonderlijke historische, cultuurhistorische, archeologische, wetenschappelijke of artistieke betekenis als topstuk erkend en beschermd. 

Dat gebeurt na onderzoek en afweging: roerend cultureel erfgoed krijgt een status als topstuk, als het zeldzaam en onmisbaar wordt beschouwd. De Topstukkenraad ondersteunt de overheid bij het beschermen en restaureren van topstukken en adviseert over aankopen. Via het Topstukkendecreet versterkt de overheid immers publieke collecties door belangrijke topstukken aan te kopen.

Voordat het Topstukkendecreet bestond, zijn portretten van Jacob Jordaens naar het Rijksmuseum in Amsterdam verhuisd en kon de Londense National Gallery in 2001 vier prachtige stillevens van Joachim Beuckelaar bemachtigen. Vandaag zouden deze stukken dankzij het Topstukkendecreet dus niet meer zo maar uit Vlaanderen kunnen vertrekken.

De Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media en Event Flanders) organiseert samen met het MAS de expo ‘Zeldzaam & onmisbaar’ naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van dit Topstukkendecreet. Een prestigieuze tentoonstelling waarbij Vlaamse Topstukken van de hoogste kwaliteit geselecteerd worden om op een unieke wijze samen getoond te worden.

Lees meer over het Topstukkendecreet op de website van Vlaanderen

Het MAS bewaart zelf ook 10 erkende Vlaamse topstukken waarvan het tegeltableau ‘De bekering van Saulus’ van Franchois Frans (beeld zie boven), in de expo te zien is. De Koorkap van de Nonnemielen kan je bewonderen in de expo ‘Blikvangers’ in het Kijkdepot op de tweede verdieping.

Zie ook

Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties

31.10.2023 - 25.02.2024

- AFGELOPEN - Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het MAS te zien waren. ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ bracht een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst.

Blikvangers

GRATIS | In de expo ‘Blikvangers’ geven 16 Antwerpenaren hun eigen blik op onze collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders.

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief