Overslaan en naar de inhoud gaan

Retabel van Averbode

Retabel van Averbode
Houtsculptuur toegeschreven aan Jacob van Cothem (werkzaam van 1500 tot 1524); schilder onbekend
Antwerpen, 1514
Eik en olieverf
MAS, AV.0887
Gekocht van de abdij van Averbode, 1874

Lijden, sterven en uit de dood opstaan

Centraal op dit retabel bewenen zijn naasten de dode Christus en zien we bovenaan in het klein opnieuw Christus, maar dan levend en in het voorgeborchte van de hel. Het zijluik links toont Jezus’ kruisiging en het zijluik rechts zijn opstanding uit de dood, het kernstuk van het christelijk geloof. Onderaan stellen de drie vrouwen elk een deugd voor: Geloof, Hoop en Liefde. Als het retabel dicht is, zie je links de gemartelde Christus die aan het volk wordt getoond, en rechts Jezus aan wie Veronica een zweetdoek aanbiedt.

Het middenstuk is gebeeldhouwd. De zijluiken en het onderstel, de zogenaamde predella, zijn geschilderd. Op dat onderstel zie je rechts het wapenschild van Gerard vander Scaeft, abt van de abdij van Averbode toen dit werk voor de abdijkerk werd gemaakt. Links knielt broeder Nicolaas Huybs, de abdijportier. De Latijnse tekst op de banderol zegt dat Huybs dit retabel verwierf dankzij de opbrengst van zijn bijenteelt.

Dit retabel vertrekt binnenkort voor een langdurige bruikleen naar de plek waarvoor het is gemaakt: de abdij van Averbode. Dat is een voorbeeld van hoe het MAS zijn collectie graag deelt met de samenleving.

Retabel van Averbode - gesloten

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief