Overslaan en naar de inhoud gaan
© Pat Verbruggen

Iemand thuis?

Vanaf 17 december 2022

Wat is thuis? Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als je je nergens thuis voelt? Bezoek de fantasierijke en speelse familietentoonstelling ‘Iemand thuis?’ en sta hier samen bij stil. Ervaar hoe stukken uit de MAS-collectie de thema’s tot leven brengen en luister naar de thuisverhalen van verschillende Antwerpenaren, jong en oud. Want één antwoord valt er al te verklappen: ‘thuis’, dat betekent voor iedereen iets anders.

De rioolkrokodil, de ongewenste spin, de filosoferende professor of het pratend servies... Het zijn maar een paar van de personages die je tegenkomt doorheen de expo en die je trakteren op leuke verhalen. Het fantasierijke decor leidt je langs de verrassende museumstukken van het MAS. Die laten je nadenken over hoe we onze thuis willen beschermen, wat we wel en niet graag tonen aan de buitenwereld en welke thuisrituelen we belangrijk vinden...

Heel wat Antwerpse families en theatergezelschap ‘Studio ORKA’ bouwden samen met het MAS aan deze gloednieuwe familie-expo, helemaal op maat van kinderen. De verhalen die werden gesprokkeld bij tientallen Antwerpenaren, jong en oud, laten zien hoe ‘thuis’ voor iedereen anders is en wat maakt dat ze zich thuis voelen, of dat nu in één huis is of twee, op een woonboot, in een kraakpand of op internaat. 

Bij de doe-stations ga je samen met de kinderen aan de slag: je kan er je eigen huisbeschermer maken, filosoferen, gezelschapspelletjes spelen, naar slaapliedjes luisteren, of zelfs op een muur tekenen. Want dat mag voor één keer allemaal wél in een museum. 

Praktisch

 • Een nieuwe vaste tentoonstelling in het MAS
 • Opening 17 december 2022

Tip

Bezoek de expo met een speurboekje en kom alles te weten over de zeven bijzondere gasten die Rachel bij haar thuis uitnodigde. We bieden het speurboekje aan in het Nederlands, Frans en Engels. Je vindt het in de expo.

Gezinnen die de expo bezoeken tijdens de kerstvakantie krijgen gratis een doosje kleurpotloden. Kleur hiermee gerust onze folder in!

Activiteiten

Ateliers & Workshops

Weg met de pech!

Kerstatelier
  donderdag 29 december 2022 van 10:00 tot 16:00
  Meer momenten
  donderdag 5 januari 2023 van 10:00 tot 16:00

Ben je bang van die enge schaduw op het plafond? Dan heb je misschien je eigen beschermer nodig! In dit kerstatelier maak je er zelf een. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Maak samen een thuisvlag

  zondag 8 januari 2023 van 14:00 tot 16:30
  Meer momenten
  zondag 5 februari 2023 van 14:00 tot 16:30
  zondag 5 maart 2023 van 14:00 tot 16:30
  zondag 2 april 2023 van 14:00 tot 16:30
  zondag 7 mei 2023 van 14:00 tot 16:30
  zondag 4 juni 2023 van 14:00 tot 16:30

Aan de hand van speelse opdrachtjes en verhalen beleef je samen met een gids de expo Iemand thuis? Daarna maak je in het atelier samen een thuisvlag. Voor families met kinderen van 5 tot 12 jaar.

Voor schoolgroepen

Workshop Iemand Thuis?

Voor leerlingen van het 2e tot en met 6e leerjaar

Tijdens een interactieve rondleiding filosofeert de gids samen met de kinderen over het begrip 'thuis'. De kinderen vertellen daarna hun eigen verhaal en maken in het atelier samen een kunstwerk met verschillende materialen en technieken.

Meer over de expo

Samen met de Antwerpenaar

Samen met een aantal belangrijke partners verzamelde het MAS verhalen bij de Antwerpenaar over wat een ‘thuis’ voor hen betekent. Een tiental families werkten een jaar lang mee aan de tentoonstelling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief