De expo nodigt de bezoekers uit om na te denken over wat ‘thuis‘ betekent en wat maakt dat iemand zich ergens thuis voelt. De gekozen objecten helpen hen op weg en zorgen voor inspiratie om over het thema te filosoferen.
De objecten zijn gekozen om wat ze in beeld brengen, hun betekenis of hun (historische) verhaal.
Makemono-schildering
Deze 19e-eeuwse Chinese handrolschildering toont jongens die buitenspelen in hun buurt. Stopt een thuis bij de voordeur, of speelt ook je buurt een rol in je thuisgevoel?
Draaiorgeltje
Bij sommige stukken moet je iets verder kijken om de link te zien. Zoals het draaiorgeltje van het schip de Belgica, waarmee Adrien de Gerlache naar Antartica voer. Dat doet je misschien niet meteen aan thuis denken, maar laat wel zien hoe muziek kan helpen om een thuisgevoel aan te wakkeren. Geen gemakkelijke taak voor een orgeltje in de vaak barre omstandigheden aan boord van het beroemde schip.
Draaiorgeltje, ‘Coelophone Orchestre’ (Système C. Gavioli Fils), J. Thibouville-Lamy & Cie, Parijs, ca. 1895, AS.1944.006.053, Collectie Stad Antwerpen, MAS
Vitrinekast
De vitrinekast met een salon in ganzenveren is dan weer een visuele metafoor voor de herinnering aan thuis. Welke 'thuis'herinneringen draag jij mee?
Vitrinekast met interieur uit ganzenveren, AF.04617, Collectie Stad Antwerpen, MAS
Objecten aan het woord
Enkele objecten komen echt tot leven en nemen zelf het woord in de audioverhalen van Studio ORKA.
Maak kennis met het moedige kompas dat met z’n laatste krachten de schipper veilig thuisbrengt.
Zonnewijzer met kompas, Louis Chapotot, Parijs, 1670-1700, MAS, AS.1943.009.131
In het verhaal over wrokkige tsukumogami spelen drie huisraadvoorwerpen een sterrol. Tsukumogami zijn geesten uit de Japanse verhalencultuur die in je spullen wonen en wraak nemen als je hen slecht behandelt of verwaarloost. Een kwaad strijkijzer dat je lievelings-T-shirt verbrandt, dat heb je liever niet in huis!
Strijkijzer met c-vormig handvat, versierd met bolmotieven en kegelmotief, AV.2272, Collectie Stad Antwerpen, MAS
Poppenhuis
Het 19e-eeuwse poppenhuis in de expo is oorspronkelijk een stuk kinderspeelgoed. Om het object met zijn 238 interieurelementen te kunnen tentoonstellen, werd het vooraf grondig gerestaureerd.