Overslaan en naar de inhoud gaan
Collectie Stad Antwerpen, MAS

Objecten in de expo

Op een tiental bruiklenen na komen alle stukken die in de expo te bewonderen zijn, uit de MAS-collectie. Het gaat om kunst- en cultuurvoorwerpen uit de verschillende deelcollecties van het museum: Wereld, Maritiem en Antwerpen.

De expo nodigt de bezoekers uit om na te denken over wat ‘thuis‘ betekent en wat maakt dat iemand zich ergens thuis voelt. De gekozen objecten helpen hen op weg en zorgen voor inspiratie om over het thema te filosoferen.

De objecten zijn gekozen om wat ze in beeld brengen, hun betekenis of hun (historische) verhaal.

Makemono-schildering

Deze 19e-eeuwse Chinese handrolschildering toont jongens die buitenspelen in hun buurt. Stopt een thuis bij de voordeur, of speelt ook je buurt een rol in je thuisgevoel?

Rolschildering met jongens die buiten spelen, onbekende kunstenaar, China, 19de eeuw, AE.1961.0064.0013, Collectie Stad Antwerpen, MAS - Foto: Michel Wuyts

Draaiorgeltje

Foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Bij sommige stukken moet je iets verder kijken om de link te zien. Zoals het draaiorgeltje van het schip de Belgica, waarmee Adrien de Gerlache naar Antartica voer. Dat doet je misschien niet meteen aan thuis denken, maar laat wel zien hoe muziek kan helpen om een thuisgevoel aan te wakkeren. Geen gemakkelijke taak voor een orgeltje in de vaak barre omstandigheden aan boord van het beroemde schip.

 

Draaiorgeltje, ‘Coelophone Orchestre’ (Système C. Gavioli Fils), J. Thibouville-Lamy & Cie, Parijs, ca. 1895, AS.1944.006.053, Collectie Stad Antwerpen, MAS

 

Vitrinekast

Foto: Michel Wuyts

De vitrinekast met een salon in ganzenveren is dan weer een visuele metafoor voor de herinnering aan thuis. Welke 'thuis'herinneringen draag jij mee?

 

 

Vitrinekast met interieur uit ganzenveren, AF.04617, Collectie Stad Antwerpen, MAS

Objecten aan het woord

Enkele objecten komen echt tot leven en nemen zelf het woord in de audioverhalen van Studio ORKA.

Foto: Michel Wuyts

Maak kennis met het moedige kompas dat met z’n laatste krachten de schipper veilig thuisbrengt. 

 

 

 

Zonnewijzer met kompas, Louis Chapotot, Parijs, 1670-1700, MAS, AS.1943.009.131

In het verhaal over wrokkige tsukumogami spelen drie huisraadvoorwerpen een sterrol. Tsukumogami zijn geesten uit de Japanse verhalencultuur die in je spullen wonen en wraak nemen als je hen slecht behandelt of verwaarloost. Een kwaad strijkijzer dat je lievelings-T-shirt verbrandt, dat heb je liever niet in huis!

 

Strijkijzer met c-vormig handvat, versierd met bolmotieven en kegelmotief, AV.2272, Collectie Stad Antwerpen, MAS

Poppenhuis

Het 19e-eeuwse poppenhuis in de expo is oorspronkelijk een stuk kinderspeelgoed. Om het object met zijn 238 interieurelementen te kunnen tentoonstellen, werd het vooraf grondig gerestaureerd.

Over de expo

Iemand thuis?

Op zoek gaan naar de rioolkrokodil, luisteren naar pratend servies, gezelschapspelletjes spelen of op de muren tekenen... In de speelse familie-expo 'Iemand thuis?' ga je samen op ontdekking in de MAS-collectie. Met het hele gezin denk je na over wat een 'thuis' betekent. En één ding valt al te verklappen: dat is voor iedereen anders. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief