Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Samen met de Antwerpenaar

Voor de expo ‘Iemand thuis?’ verzamelde het MAS, samen met een aantal belangrijke partners, verhalen bij de Antwerpenaar over wat een ‘thuis’ voor hen betekent. Een tiental families werkten een jaar lang mee aan de tentoonstelling.

Voor en door families

Tien Antwerpse families bouwden meer dan anderhalf jaar lang intensief mee aan de expo. Met workshops en activiteiten konden de ouders en hun kinderen hun mening kwijt over de expo. De kinderen voelen zich nu ook in het MAS meer thuis. Enkelen van hen worden opgeleid tot gids en leiden binnenkort hun eigen klas rond.

"Ik vind het heel cool dat we het MAS achter de schermen hebben mogen zien en dat we mochten helpen.
Het gaat super zijn als de tentoonstelling open gaat en ik mijn vrienden en familie ga kunnen rondleiden."

Cas 12 jaar

"We waren nog nooit in het MAS geweest voor we mee mochten helpen aan de tentoonstelling, maar het is er echt super leuk!"
Het was ook heel leuk om in het atelier ons eigen huis te mogen nabouwen op de lichtbak en om onze eigen geluksbrengers te mogen maken."

Celeste 8 jaar

Interviews

Een jaar lang verzamelde Studio ORKA verhalen voor de expo bij tientallen Antwerpenaren over wat een ‘thuis’ voor hen betekent. Mensen met een migratieachtergrond, bewoners van een kraakpand, een woonzorgcentrum of een woonboot; kinderen die op internaat leven of deel uitmaken van een samengesteld gezin … Voor iedereen betekent een ‘thuisgevoel’ iets anders.

Room with a view

Samen met een aantal Antwerpse scholen verzamelde het MAS en Studio ORKA foto’s die kinderen namen vanuit hun slaapkamerraam. De compilatie van die foto’s laat mooi zien hoe anders onze blik op de wereld kan zijn.

Thuis in de stad

In de wandelboulevard zullen de bezoekers kennismaken met het project ‘Thuis in de stad’, een project van das Kunst vzw, Recht-op, BLOC 2030, en het MAS. Daarvoor stapten dertig gezinnen uit de Luchtbal in een boeiend traject waarbij ze nadachten over ‘thuis’ met workshops, filosofische gesprekken en uitstappen. De installatie toont tekeningen van spullen en dingen, soms herkenbaar, vaak persoonlijk.

Zie ook

Iemand thuis?

Op zoek gaan naar de rioolkrokodil, luisteren naar pratend servies, gezelschapspelletjes spelen of op de muren tekenen... In de speelse familie-expo 'Iemand thuis?' ga je samen op ontdekking in de MAS-collectie. Met het hele gezin denk je na over wat een 'thuis' betekent. En één ding valt al te verklappen: dat is voor iedereen anders. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief