Overslaan en naar de inhoud gaan
Huisje gemaakt uit een boomstronk met lente tafereel, tegenover een lichtbewolkt, maar zonnige hemel
© Pat Verbruggen

Iemand thuis?

Wat is thuis? Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Is het een plek, een gevoel of enkel een herinnering? En wat als je je nergens thuis voelt? Bezoek de fantasierijke en speelse familietentoonstelling ‘Iemand thuis?’ en sta hier samen bij stil. Ervaar hoe stukken uit de MAS-collectie de thema’s tot leven brengen en luister naar de thuisverhalen van verschillende Antwerpenaren, jong en oud. Want één antwoord valt er al te verklappen: ‘thuis’, dat betekent voor iedereen iets anders.

De rioolkrokodil, de ongewenste spin, de filosoferende professor of het pratende servies... Het zijn maar een paar van de personages die je tegenkomt doorheen de expo en die je trakteren op leuke verhalen. Het fantasierijke decor leidt je langs de verrassende museumstukken van het MAS. Die laten je nadenken over hoe we onze thuis willen beschermen, wat we wel en niet graag tonen aan de buitenwereld en welke thuisrituelen we belangrijk vinden...

Heel wat Antwerpse families en theatergezelschap ‘Studio ORKA’ bouwden samen met het MAS aan deze gloednieuwe familie-expo, helemaal op maat van kinderen. De verhalen die werden gesprokkeld bij tientallen Antwerpenaren, jong en oud, laten zien hoe ‘thuis’ voor iedereen anders is en wat maakt dat ze zich thuis voelen, of dat nu in één huis is of twee, op een woonboot, in een kraakpand of op internaat. 

Bij de doe-stations ga je samen met de kinderen aan de slag: je kan er je eigen huisbeschermer maken, filosoferen, gezelschapspelletjes spelen, naar slaapliedjes luisteren, of zelfs op een muur tekenen. Want dat mag voor één keer allemaal wél in een museum. 

  Tip

  Bezoek de expo met een speurboekje en kom alles te weten over de zeven bijzondere gasten die Rachel bij haar thuis uitnodigde. We bieden het speurboekje aan in het Nederlands, Frans en Engels. Je vindt het in de expo.

  Praktisch

  • Een vaste tentoonstelling op onze 7e verdieping
  • Reserveer vooraf online je ticket

  Een impressie

  Interview

  De familie Vancutsem-Ramirez is een van de families die meewerkten aan de totstandkoming van de expo. Zij vertellen hoe dat in zijn werk ging en wat ze van het resultaat vinden.

  Voor schoolgroepen

  Workshop Iemand Thuis?

  Voor leerlingen van het 2e tot en met 6e leerjaar

  Tijdens een interactieve rondleiding filosofeert de gids samen met de kinderen over het begrip 'thuis'. De kinderen vertellen daarna hun eigen verhaal en maken in het atelier samen een kunstwerk met verschillende materialen en technieken.

  Iemand thuis?

  Rondleiding voor OKAN en NT2

  Cursisten filosoferen samen met een gids over het begrip ‘thuis’. Ze worden uitgenodigd om na te denken over ‘thuis’, ze bekijken cultureel erfgoed en luisteren naar persoonlijke verhalen. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met het taalniveau De gids stimuleert de cursisten om op een speelse manier hun eigen indrukken onder woorden te brengen.  

  Meer over de expo

  Objecten in de expo

  Op een tiental bruiklenen na komen alle stukken die in de expo te bewonderen zijn, uit de MAS-collectie. De objecten zijn gekozen om wat ze in beeld brengen, hun betekenis of hun (historische) verhaal.

  Samen met de Antwerpenaar

  Samen met een aantal belangrijke partners verzamelde het MAS verhalen bij de Antwerpenaar over wat een ‘thuis’ voor hen betekent. Een tiental families werkten een jaar lang mee aan de tentoonstelling.

  Gedichten voor het MAS

  door Christo geschreven

  Christo was deelnemer aan het leerprogramma Brake-out, en liep stage in het MAS. Hij bezocht de expo 'Iemand Thuis?’ en liet zich inspireren door de voorwerpen en de verhalen. Beluister zijn bijzondere gedichten die hij zelf insprak.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief