Overslaan en naar de inhoud gaan
Sacha Jennis

Le Corbusier

Linkeroever – Chandigarh

Hoe gebruiken bewoners een stad, nadat de architect is vertrokken? En wat heeft de Antwerpse Linkeroever te maken met de Indiase stad Chandigarh? Ontdek hoe bewoners vandaag leven in een bedachte stad en leer de achterliggende visie van de bekende modernistische architect Le Corbusier kennen.

De modernistische architect Le Corbusier (1887-1965) geloofde als stedenbouwkundige dat een stad het leven kon verbeteren door hoe ze was gebouwd. Hij maakte plannen voor Antwerpen-Linkeroever, die nooit werden uitgevoerd en bouwde een hele nieuwe stad in India, Chandigarh. Deze expo neemt je mee in de ideeën van Le Corbusier, maar laat je ook door de straten van Chandigarh flaneren en achter de gevels van Linkeroever kijken.

Linkeroever

Le Corbusier neemt in 1933 deel aan een internationale wedstrijd om een nieuwe moderne stad te ontwikkelen voor de Linkeroever in  Antwerpen. Hij wil er een modelstad ‘Ville Radieuse’ bouwen, wat zijn aanklacht is tegen de onmenselijkheid van de 19e eeuwse stad met smalle straten, donkere huizen en gebrek aan hygiëne. Hij droomt net een geordende stad met veel groen waar voetgangers zich vrij kunnen bewegen. Maar de wedstrijd eindigt zonder winnaars en ook de plannen van Le Corbusier worden nooit uitgevoerd.

Pas bij een tweede wedstrijd in 1961 krijgt Linkeroever zoals we het nu kennen vorm met de plannen voor ‘Europark’. Een modernistische hoogbouwwijk in een groene omgeving, met veel lucht, licht en ruimte.

Chandigarh

Twintig jaar na zijn plannen voor Linkeroever, tekent Le Corbusier een nieuwe stad voor India: Chandigarh. Deze stad was ontworpen voor 150.000 inwoners, maar is intussen gegroeid tot een bruisende grootstad met 1.200.000 bewoners. Een deel van Chandigarh werd in 2016 erkend als UNESCO werelderfgoed.

Ontdek de geschiedenis van de bouw van deze stad en duik in het dagelijkse leven van de bewoners met de documentaire van Christian Barani. Kuier door de stad en zie de plannen van Le Corbusier tot leven komen. De documentaire werd gerealiseerd door de Cité de l'Architecture et du Patrimoine in Parijs  voor de expo 'Chandigarh, 50 ans après Le Corbusier. Le devenir indien d'une ville moderne'. Ze wordt naar aanleiding van deze expo voor het eerst hernomen in het MAS.

Praktisch

Le Corbusier. Linkeroever-Chandigarh
Van 6 april tot en met 18 augustus 2019

Tentoonstelling in samenwerking met de Fondation Le Corbusier en de Cité de l’Architecture & du Patrimoine Parijs.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief