Overslaan en naar de inhoud gaan
mariabeeld met kind opde arm

Luister. Verhalen gevonden in de stad

30.10.2021 - 15.08.2023

Hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en helden… In het jaar van zijn 10e verjaardag pakte het MAS uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voerde het museum de collectiestukken op in een meeslepend luisterspel.

In 2021 vierde het museum zijn collectie met een kleurrijke, aparte expo. Je dook in mythes, legendes en verhalen met een auditieve belevenis die je anders deed kijken naar de collectie. Iconische personages zoals Brabo, Hodja, Lange Wapper, de zwanenridder of Chamunda speelden de hoofdrol in ontroerende en ook grappige teksten van Dimitri Leue. De vertellingen namen je mee langs een fantasierijk en theatraal decor.

In deze expo koos je zelf hoe je liep en welke verhalen je beluisterde. Je nam een audiogids bij de hand, spitste de oren en sloot je even af van de buitenwereld. Kameleonie, ons hoofdpersonage, vertelde jou haar verhalen.

Je kon ervoor kiezen om het verhaal en het bijbehorend lied te horen, of om alleen het lied te beluisteren. De verhalen waren geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De liedjes meezingen en dansen? Daar staat geen leeftijd op!

Praktisch

  • Luister. Verhalen gevonden in de stad. Een expo voor de hele familie.
  • Was te zien in het MAS van 30.10.2021 tot 15.08.2023

Over de expo

praalwagen en sloep

De praalwagen

Eén museumstuk zal de bezoekers van de expo 'Luister' onmiddellijk opgevallen zijn. Het was namelijk reuzegroot. Het ging om een gerestaureerde praalwagen uit de Antwerpse ‘ommegangstoeten’. 

ma, vrouw en kind staan in een theaterdecor

Curieus?

Verhalen uit de expo

Lees en beluister stukjes uit enkele verhalen die in de expo aan bod kwamen. Liefde, drama, hebzucht ... het zit er allemaal in.

vrouw en kind kijken naar een scherm

Nog niet uitverteld

In de expo kon je naar twaalf verhalen uit Antwerpen en de wereld luisteren. Maar het MAS verzamelde er veel meer. Lees er hier nog enkele.

vrouw en man voor een glaspartij

Dimitri Leue & Tine Embrechts

Interview

Samen met het MAS sprokkelde theatermaker, schrijver en acteur Dimitri Leue verhalen uit de collectie en de stad voor de expo ‘Luister’. Hij schreef een meeslepend luisterspel dat je in de expo kon volgen. Tine Embrechts nam de rol van Kameleonie op zich.

De Wondere Pluim

Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. De winnende verhalen krijgen een plaatsje in de expo 'Luister'.

Activiteiten

mensen staan achter glas

Theatraal concert Kameleonie

Een voorstelling bij de expo 'Luister'

In de voorbereiding voor de expo ‘Luister’ ontstonden heel wat liedjes waarin de luisteraar mee langs de rijke collectie van het MAS reist. In combinatie met leuke dialogen neemt Kameleonie je mee van het ene lied in het andere.

Praktisch

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief