Overslaan en naar de inhoud gaan
praalwagen en sloep

De praalwagen

Eén museumstuk zal de bezoekers van de expo 'Luister. Verhalen gevonden in de stad' onmiddellijk opgevallen zijn. Het was namelijk reuzegroot. Het ging om een praalwagen uit de Antwerpse ‘ommegangstoeten’, de eeuwenoude stoetentraditie van Antwerpen. Na een intensieve restauratie en een spectaculaire aankomst, stond de grote praalwagen te blinken op de expo. 

In 2009 werden drie wagens teruggevonden in een depot van de Dienst Archeologie van de stad Antwerpen: een natiewagen die een 17e-eeuws schip toonde en twee stootkarren met sloepen. Ze leken goed op de wagens die te zien zijn op de vele schilderijen en foto’s van de Antwerpse ommegangen. Omdat het depot zou sluiten, moesten de drie praalwagens ergens anders ondergebracht worden. Ze werden opgenomen in de MAS-collectie. De expo 'Luister' vormde de ideale aanleiding om een van de praalwagens van onder het stof te halen. Na een intensieve restauratie, die startte in het voorjaar van 2021, kwam de wagen in oktober naar het MAS.

De praalwagen is ongeveer 3 m hoog, 1,80 meter breed en bijna 5 meter lang. Zoiets breng je niet zomaar een museum binnen. Het prachtstuk werd met een kraan doorheen een luik in de tentoonstellingszaal op de derde verdieping getild. Hoe dat in zijn werk ging, zie je in onderstaand filmpje.

Zo kreeg de praalwagen een ereplaatsje in de expo Luister.

Over de expo

Luister. Verhalen gevonden in de stad

30.10.2021 - 15.08.2023

AFGELOPEN - In de expo 'Luister' kon je genieten van een meeslepend luisterspel vol verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdes, demonen en helden.

Zie ook

wagen uit een stoet in een hangar

Van stoet naar museum

Restauratie praalwagen voor de expo Luister

Dankzij een intensieve restauratie werd een grote praalwagen klaargestoomd voor de expo 'Luister. Verhalen gevonden in de stad'. Hoe gebeurde dit? Welke keuzes werden er gemaakt? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief