Overslaan en naar de inhoud gaan
mariabeeld met kind opde arm

Luister

Verhalen gevonden in de stad

Hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en helden… Als je denkt dat je dat niet in een museum kan vinden, dan ben je mis. In het jaar van zijn 10e verjaardag pakt het MAS uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voert het museum de collectiestukken op in een meeslepend luisterspel.

In 2021 viert het museum zijn collectie met een kleurrijke, aparte expo. Je duikt in mythes, legendes en verhalen met een auditieve belevenis die je anders doet kijken naar de collectie. Iconische personages zoals Brabo, Hodja, Lange Wapper, de zwanenridder of Chamunda spelen de hoofdrol in ontroerende en ook grappige teksten van Dimitri Leue. De vertellingen nemen je mee langs een fantasierijk en theatraal decor.

In deze expo kies je zelf hoe je loopt en welke verhalen je beluistert. Je neemt een audiogids bij de hand, spitst de oren en sluit je even af van de buitenwereld. Verdwaal in de MAS-collectie en laat je fantasie de vrije loop. Kameleonie, ons hoofdpersonage, kan niet wachten om jou haar verhalen te vertellen.

Je kan ervoor kiezen om het verhaal en het bijbehorend lied te horen, of om alleen het lied te beluisteren. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De liedjes meezingen en dansen? Daar staat geen leeftijd op!

Praktisch

  • Luister. Verhalen gevonden in de stad. Een expo voor de hele familie.
  • Van 30.10.2021 tot 13.08.2023 op de 3e verdieping in het MAS

Wil je de verhalen in stereo zodat je je echt helemaal kan onderdompelen? Neem dan een hoofdtelefoon mee met mini-jack-aansluiting om te verbinden met de audioguide.

Om ervoor te zorgen dat je de expo in alle rust kan bezoeken om zonder afleiding te genieten van de luisterverhalen, beperken we het aantal bezoekers per uur. Boek dus zeker je ticket vooraf, dan ben je zeker van je plekje.

Over de expo

praalwagen en sloep

De praalwagen

Eén museumstuk zal de bezoekers van de expo 'Luister' onmiddellijk opvallen. Het is namelijk reuzegroot. Het gaat om een gerestaureerde praalwagen uit de Antwerpse ‘ommegangstoeten’. 

ma, vrouw en kind staan in een theaterdecor

Curieus?

Verhalen uit de expo

Lees en beluister stukjes uit enkele verhalen die in de expo aan bod komen. Liefde, drama, hebzucht ... het zit er allemaal in.

vrouw en kind kijken naar een scherm

Het MAS is nog niet uitverteld

In de expo kan je naar twaalf verhalen uit Antwerpen en de wereld luisteren. Maar het MAS verzamelde er veel meer. Lees er hier nog enkele.

vrouw en man voor een glaspartij

Dimitri Leue & Tine Embrechts

Interview

Samen met het MAS sprokkelde theatermaker, schrijver en acteur Dimitri Leue verhalen uit de collectie en de stad voor de nieuwe expo ‘Luister’. Hij schreef een meeslepend luisterspel dat je in de expo kan volgen. Tine Embrechts neemt de rol van Kameleonie op zich.

De Wondere Pluim

Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. De winnende verhalen krijgen een plaatsje in de expo 'Luister'.

Activiteiten

Rondleiding 'Luister'

Voor leerlingen 2e en 3e graad lager onderwijs

Al ooit geprobeerd om je zo hard in te leven in een verhaal dat je er een deeltje van wordt? Beleef met je klas een interactieve vertelling in de expo.

vrouw betast beeld van een zwaan

Expo 'Luister' voor blinden en slechtzienden

Samen met je begeleider bezoek je de expo. Een aantal voorwerpen mag je met handschoenen aanraken.

mensen staan achter glas

Theatraal concert Kameleonie

Een voorstelling bij de expo 'Luister'

In de voorbereiding voor de expo ‘Luister’ ontstonden heel wat liedjes waarin de luisteraar mee langs de rijke collectie van het MAS reist. In combinatie met leuke dialogen neemt Kameleonie je mee van het ene lied in het andere.

Praktisch

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief