Overslaan en naar de inhoud gaan
ma, vrouw en kind staan in een theaterdecor
Jeroen Broeckx

Curieus?

Verhalen uit de expo

In de tentoonstelling 'LUISTER. Verhalen gevonden in de stad' kon je naar twaalf verhalen uit Antwerpen en de wereld luisteren. Ben je benieuwd hoe die klonken? Maak kennis met Lange Wapper, Mala Zimetbaum en de Antwerpse Romeo en Julia.

Gouden munten

Schouwspel

Wat gebeurt er als je iets neemt wat je niet toekomt? Een arme boer voelde zich rijk want hij had een prachtige vrouw en een mooi stukje grond. ’s Avonds zaten ze voor de open haard. Het vuur leek wel goud. Zou het niet fijn zijn als dat echt was? De volgende dag stond hij te ploegen op zijn veld en vond hij een kruik vol met gouden munten. Hij begroef ze snel opnieuw onder de grond en ging naar huis om het aan zijn vrouw te vertellen. “Maar schat toch, je had die kruik moeten meenemen. Jij hebt ze gevonden.” Maar de boer was het daar niet mee eens, de kruik is van iemand anders. Enkel en alleen als ze in de open haard zouden liggen, zouden de munten van hen kunnen zijn.

De vrouw ging stiekem naar de buurman en vertelde alles. Ze vroeg of hij ’s nachts de kruik kon opvragen, hij mocht de helft van de munten houden. Die nacht ging de buurman naar het veld. Op exacte dezelfde plek waar zijn buurvrouw had gezegd, vond hij de kruik. Maar die zat niet vol gouden munten maar slangen. De buurman was boos en zo woest dat hij de kruik vol slangen uitkapte in de schouw. Wat hij niet wist, was dat halverwege de schouw die slangen veranderen in gouden munten. Het klaterde naar beneden, een gouden stroom liep uit de open haard tot vlak voor de voeten van de boer en zijn vrouw.

Mala Zimetbaum

De legende van ‘Mala la Belge’ gaat over de heldhaftige Malka Zimetbaum, een jonge Joodse vrouw van Poolse origine die op 10-jarige leeftijd met haar moeder naar Antwerpen migreert. Haar vader en broer waren 2 jaar eerder in de stad aangekomen.

In 1942 wordt Malka tegengehouden op weg naar Brussel. Na een tijd te hebben doorgebracht in de gevangenis van Breendonk en in het verzamelkamp van de Dossinkazerne, wordt ze later dat jaar gedeporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Ze wordt er vertaalster en koerier tussen het mannenkamp in Auschwitz en het vrouwenkamp in Birkenau.  

Malka gebruikt haar bevoorrechte positie om talloze medegevangenen te helpen en te redden. Met gevaar voor eigen leven gaf ze voedsel en berichten door aan de gevangenen. In 1944 ontsnapt ze samen met haar geliefde Edward Gallinski, een Poolse politiek gevangene die streed tegen de nazi’s. Maar wanneer ze worden gearresteerd dicht bij de Tsjecho-Slowaakse grens, worden ze meteen terug naar Auschwitz gevoerd.

Daar worden ze beiden opgesloten, ondervraagd en gemarteld. Op 15 september 1944 executeren de nazi’s hen voor de ogen van de andere gevangenen. Haar verhaal wordt vandaag nog steeds verteld: Malka wordt, als ‘Mala la Belge’, een symbool voor verzet. 

 

Museum aan de Stroom · MALA ZIMETBAUM

 

Lees je graag meer over het leven van Mala Zimetbaum? Op de site van Antwerpen Herdenkt staat haar levensverhaal

Liefdesdrama op O.L.Vrouwekathedraal

De Antwerpse Romeo en Julia

Willy Molkau en Maria Peeters waren 18 jaar jong, smoorverliefd en wilden trouwen. Toen ze daarvoor geen toestemming kregen van hun ouders, had het leven geen zin meer. Op vrijdagochtend 25 april 1913 sprongen de jonge geliefden samen van de toren van de O.L.Vrouwekathedraal. 

Het liefdesdrama zinderde door de stad. Honderden nieuwsgierigen stroomden naar de Handschoenmarkt. De onderpastoor diende snel de heilige olie toe en een stadsbediende zorgde voor een gordijn om het drama af te schermen. Bovenop de toren vond een gids nog afscheidsbrieven van de geliefden voor hun familie en vrienden. 

Deze tragische sprong zou een reden geweest zijn waarom de toren nu is afgesloten voor bezoekers.
 

Over de expo:

Luister - Verhalen gevonden in de stad

30.10.2021 - 15.08.2023

AFGELOPEN - In de expo 'Luister' kon je genieten van een meeslepend luisterspel vol verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdes, demonen en helden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief