Niemand deed het hen ooit voor. De jonge, internationale bemanning van de Belgica kwam vast te zitten in het ijs, en moest er een jaar lang zien te overleven in de ijzige koude. Ze werden ziek door slechte voeding en kregen het mentaal extra moeilijk tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Maar ze bleven baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen: ze zetten nieuwe gebieden met Belgisch klinkende namen op de kaart en verzamelden onbekende fauna en flora.
Om zichzelf te bevrijden deden de expeditieleden het onmogelijke: met veel doorzettingsvermogen zaagden ze een weg door het ijs om hun schip bevrijden. Net voor een tweede poolwinter begon, zette de Belgica koers terug naar België.
In deze expo reisde je met de expeditie mee. Dagboeken van de bemanning, prachtige foto’s en authentieke onderdelen van het expeditieschip brachten dit ongelooflijk avontuur terug tot leven.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de International Polar Foundation.
Antarctica vandaag
De expo vertelde ook het verhaal van Antarctica vandaag. Je kwam er te weten hoe wetenschappers er nog steeds baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen. Dit actuele deel van de expo kwam tot stand in samenwerking met de International Polar Foundation.
Kunst in de expo
De Nederlandse kunstenares Esther Kokmeijer nodigde de bezoeker doorheen de expo uit tot reflectie over het gebied. In haar werk ‘Terra Nullius’ vraagt ze aandacht voor het geopolitieke beschermde statuut van Antarctica.
Als een statement om Antarctica ongerept te houden, maakte ze met behulp van correctietape op bijna 50 landkaarten van het continent alle details onzichtbaar. Met deze installatie vertelt ze over de verhouding van de mens en de politiek tegenover dit ongerepte stukje natuur.
Praktisch
- Van 21 juni tot en met 3 november 2024 op de 3e verdieping van het MAS