Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica

Kom vanaf 21 juni kennismaken met de expeditieleden van de Belgica. Zo’n 125 jaar geleden vertrokken zij uit Antwerpen naar de laatste blinde vlek op de wereldkaart: Antarctica. De expeditie kwam vast te zitten in het poolijs en schreef daardoor geschiedenis. Leer hoe de mannen er wisten te overleven, wie er in hun voetsporen trad, en hoe het er vandaag aan toe gaat op Antarctica.

  vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Niemand deed het hen ooit voor. De jonge, internationale bemanning van de Belgica kwam vast te zitten in het ijs, en moest er een jaar lang zien te overleven in de ijzige koude. Ze werden ziek door slechte voeding en kregen het mentaal extra moeilijk tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Maar ze bleven baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen: ze zetten nieuwe gebieden met Belgisch klinkende namen op de kaart en verzamelden onbekende fauna en flora.  

Om zichzelf te bevrijden deden de expeditieleden het onmogelijke: met veel doorzettingsvermogen zaagden ze een weg door het ijs om hun schip bevrijden. Net voor een tweede poolwinter begon, zette de Belgica koers terug naar België. 

In deze nieuwe expo reis je zelf met de expeditie mee. Dagboeken van de bemanning, prachtige foto’s en authentieke onderdelen van het expeditieschip brengen dit ongelooflijk avontuur terug tot leven.  

Antarctica is een adembenemende plek, maar ook op dit ongerepte continent is de klimaatverandering voelbaar. De expo neemt je daarom mee naar het zuidpoolgebied, vandaag. Je leert er meer over het wetenschappelijk onderzoek en het klimaat, over territoriale claims en internationale samenwerkingen. 

Het actuele luik van deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met International Polar Foundation, de stichting achter het Prinses Elisabethstation op Antarctica. 

Kunst in de expo 

De Nederlandse kunstenares Esther Kokmeijer nodigt de bezoeker doorheen de expo uit tot reflectie over het gebied. In haar werk ‘Terra Nullius’ vraagt ze aandacht voor het geopolitieke beschermde statuut van Antarctica. Als een statement om Antarctica ongerept te houden, maakte ze met behulp van correctietape op bijna 50 landkaarten van het continent alle details onzichtbaar. Met deze installatie vertelt ze over de verhouding van de mens en de politiek tegenover dit ongerepte stukje natuur.

Praktisch

 • Van 21 juni tot en met 3 november 2024 op de 3e verdieping van het MAS

Zie ook

Antarctica vandaag

De expo vertelt ook het verhaal over Antarctica vandaag. Je komt er te weten hoe wetenschappers er nog steeds baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen. Dit actuele deel van de expo kwam tot stand in samenwerking met de International Polar Foundation.

Activiteiten

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica

Samen met een gids vertrek je met de Belgica, richting Antarctica. Tijdens de rondleiding leer je de piepjonge bemanning van het onderzoeksschip kennen en hoe ze noodgedwongen moeten overwinteren in het zuidpoolgebied. Je staat ook stil bij de klimaatopwarming op het continent vandaag.   

Naar Antarctica

  maandag 8 juli 2024 van 17:30 tot 20:30

Een avondbezoek exclusief voor volwassenen die snel overprikkeld geraken en op een rustige manier van de expo willen genieten. Deskundige gidsen staan klaar om uitleg te geven.

Ateliers & Workshops

Zomeratelier 'Naar Antarctica'

  dinsdag 2 juli 2024 tot vrijdag 5 juli 2024 van 10:00 tot 16:00
  Meer momenten
  dinsdag 27 augustus 2024 tot vrijdag 30 augustus 2024 van 10:00 tot 16:00

Heb jij altijd al willen weten hoe het is om naar het koudste gebied op aarde te reizen? In dit zomeratelier nemen we je mee op een spannende reis naar de Zuidpool. Met kurk en hout bouw je jouw schip, je maakt een prachtige zeekaart en knutselt een pinguïn van papier-maché. Voor kinderen tussen 5 en 12 jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief