Het project
De Wondere pluim vertrekt van een eenvoudig, maar krachtig idee: jonge schrijvers blijven later ook schrijven. Elk kind dat een verhaal schrijft, zet een stap naar binnen én naar buiten - ontdekt wat het denkt, voelt, droomt. De teksten - soms speels en absurd, dan weer avonturistisch en ontroerend - laten een diepe indruk na. Ja, er is een wedstrijdelement, maar niet enkel het resultaat telt. Het is de ruimte om je fantasie de vrije loop te laten, te proberen, opnieuw te beginnen en telkens weer iets van jezelf te ontdekken.
Dat schrijverschap zich voortzet, blijkt uit een eerste uitbreiding met het pilootproject Zinnenzee. In 2025 schreven 90 jongeren van het secundair onderwijs een verhaal. Velen van hen zijn oud-deelnemers aan De Wondere pluim. Een ketting van verbeelding die blijft groeien, jaar na jaar, generatie na generatie. Want wie de schrijfmicrobe te pakken heeft, laat niet meer los.
De Wondere pluim is een beweging, een bedding waarin kinderen leren dat hun verbeelding ertoe doet, dat hun stem klank verdient en hun woorden ruimte.
De wedstrijd
In 2021 reisden 35 collectiestukken van het MAS voor het eerst naar lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. De objecten werden door kinderen zelf gekozen, met een even divers resultaat als de collectie zelf: oude telefoons, een vogelbek, maskers, een houten kameel, een hond in papier-maché …
De schrijfwedstrijd wordt jaarlijks herhaald. Een jury, bestaande uit ouders, kinderen, professionele juryleden én MAS-medewerkers, kiezen wie er in de prijzen valt. Het MAS zet de winnaars in de bloemetjes, de winnende verhalen - ingelezen door de kinderen zelf - kunnen worden beluisterd en de bijhorende de objecten worden tentoongesteld in het Kijkdepot.
Meer info over de wedstrijd op de website van De Veerman: http://www.dewonderepluim.be/