Scheepsplannen geïnventariseerd door vrijwilligers
In België waren tot in de jaren 1980 veel scheepswerven actief, met de Boelwerf in Temse en Cockerill Yards in Hoboken als bekendste. Kleine bootjes, binnenschepen, gigantische vracht- en passagiersschepen die de wereldzeeën bevaren: ze werden hier gebouwd.
Daar kwamen massa’s bouwtekeningen en scheepsplannen bij te pas. Enkele werven schonken die aan het MAS. Zo belandden tienduizenden plannen van Cockerill Yards in de verzameling. Enthousiaste vrijwilligers inventariseren die en maken ze toegankelijk voor iedereen.
Nieuwe Vlaamse Topstukken
Het MAS bewaart belangrijk edelsmeedwerk, waaronder ook gildezilver, ceremoniële pronkstukken van oude gilden of beroepsverenigingen. Enkele objecten werden erkend als Vlaams Topstuk. Zo ook een gildebreuk van een Sint-Jorisschuttersgilde. Dat is een halsketting die de ‘koning’ van de gilde droeg bij feestelijkheden. Drie getoonde zeldzame penningen bevatten veel informatie. Je ziet er onder meer gereedschap van goud- en zilversmeden op afgebeeld. Het zijn zitpenningen: de drager had dankzij de penning het recht om deel te nemen aan ambachtsvergaderingen of kreeg die voor bewezen diensten.
Japan in Antwerpen
Midden 19de eeuw opent Japan gedwongen zijn grenzen. Aan een eeuwenlange isolatiepolitiek komt dan een eind. Er volgt een toestroom van Japanse kunst in Europa. In 1886 maakt dichter en grafisch kunstenaar Max Elskamp de poëziebundel L’éventail japonais (De Japanse waaier). Hij kopieert de gedichten op Japanse houtblokdrukken die hij in Antwerpen kocht. Van de bundel zijn maar een handvol kopieën bekend. Het MAS verwierf een exemplaar.
Sikhs in Antwerpen
De sikhgemeenschap koopt doeken aan in India die daarna in de gurdwara, de geloofstempel, verkocht worden aan de gelovigen. Men schenkt dit doek aan Goeroe Granth Sahib bij religieuze feesten. Goeroe Granth Sahib is de 11de en laatste goeroe: het is geen persoon, maar een boek vol wijsheid en kennis van voorgangers. Het doek op de Goeroe leggen geeft bescherming aan de schenker. Het geld van de verkochte doeken gaat naar noodlijdende sikhs en naar de organisatie van de tempel, met daarin een grootkeuken waar gratis maaltijden worden geserveerd.