Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzaam & Onmisbaar

Topstukken uit Vlaamse collecties

Michelangelo, Magritte, Francis Bacon, Ensor, Henry Moore en Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die nu in het MAS te zien zijn. ‘Zeldzaam & onmisbaar’ brengt een persoonlijke selectie van een kleine 100 werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst. Kunstwerken, manuscripten en artefacten vanuit heel Vlaanderen komen samen één plek in deze unieke expo. En dat allemaal ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams Topstukkendecreet.

  dinsdag 31 oktober 2023 tot zondag 25 februari 2024 van 10:00 tot 17:00

​‘Zeldzaam & Onmisbaar’ is een absolute must-see die je meeneemt op een kunsthistorische wandeling langs verschillende parels uit Vlaamse collecties. Zo’n 35 grote en kleine musea, maar ook kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars geven de Topstukken uit hun collectie tijdelijk in bruikleen. Stuk voor stuk zijn het werken die sinds 2003 zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat decreet zorgt ervoor dat topstukken die aan de criteria “zeldzaam en onmisbaar” voldoen, niet zomaar Vlaanderen mogen verlaten en dat ze zo goed mogelijk worden beschermd en bewaard.

Middeleeuwse manuscripten, beroemde schilderijen van Hugo Van der Goes, Rubens, Jordaens, Ensor, Magritte en Bacon, beelden van Lucas Faydherbe en Henry Moore, een tekening van Michelangelo (de enige van Vlaanderen) maar ook kostbaar zilver, een aardglobe van Mercator en een zeldzaam meubel van Pierre Gole, de meubelmaker van de Franse koning Louis XIV, laten je niet onberoerd. Het jongste werk van de tentoonstelling is ‘Great American Nude #45’ van Tom Wesselmann, uit de Amerikaanse Pop-Art van 1963. Een audiogids voor volwassenen én eentje op maat van kinderen nodigt je uit om anders naar de Topstukken te kijken en laat de details tot leven komen. 

Normaal zou je heel Vlaanderen moeten doorkruisen voor deze parels uit de kunstgeschiedenis. Mis je kans niet om ze tijdelijk op één plek te bewonderen.

  Reserveren

  Door het succes van de expo raden we je sterk aan op voorhand je ticket online te boeken. Kom goed op tijd voor het gekozen tijdslot en bezoek eerst 'Zeldzaam & Onmisbaar'. De rest van het MAS kan je daarna rustig verkennen. 

  Activiteiten

  Nightcap

  Nocturnes met een muzikale twist
   vrijdag 12 januari 2024 van 19:00 tot 22:00
   Meer momenten
   vrijdag 9 februari 2024 van 19:00 tot 22:00

  Breng een laatavondbezoek aan de expo 'Zeldzaam & Onmisbaar'. Als extraatje zorgen wij voor een muzikale omkadering. Een genot voor oren en ogen!

  Lezingenreeks

   donderdag 14 december 2023 van 20:00 tot 21:30
   Meer momenten
   dinsdag 23 januari 2024 van 20:00 tot 21:30
   donderdag 15 februari 2024 van 20:00 tot 21:30

  Achter de topstukken van Zeldzaam & Onmisbaar schuilen heel wat verhalen. Sluit aan bij een van de lezingen en verdiep je verder in de kunstgeschiedenis.

  Muzes op zondag

  Filmreeks

  Tijdens Muzes op zondag belicht het MAS de relatie tussen de kunstenaar en zijn muze. Staan ze als gelijken naast elkaar of is de kunstenaar heer en meester? Bevrijdt de muze zich of berust ze in haar passieve rol? En wat als de inspiratie de kunstenaar teveel wordt en hij eronder bezwijkt?

  Vrouw kijkt naar het zelfportret van Ruben met ernaast een interactief scherm. Een hartslag loopt door het beeld

  EEN HART VOOR RUBENS

  Een interactieve Rubenservaring
   zaterdag 23 december 2023 tot zondag 7 januari 2024 van 10:00 tot 17:00

  Slaat jouw hart sneller voor Rubens? Ontdek het tijdens de kerstvakantie in 'Zeldzaam & Onmisbaar'. Een interactieve kunstinstallatie ‘Artbeats’ van Stijn D’Hondt meet jouw emotie bij het Zelfportret van Rubens en verwerkt je hartslag tot een interactief kunstwerk.

  Maak een portret in houtskool

  Voor volwassenen
   Volzet zaterdag 9 december 2023 van 13:00 tot 16:00
   Meer momenten
   zaterdag 6 januari 2024 van 9:30 tot 12:30
   Volzet zaterdag 6 januari 2024 van 13:00 tot 16:00
   zaterdag 10 februari 2024 van 9:30 tot 12:30
   Volzet zaterdag 10 februari 2024 van 13:00 tot 16:00

  We bekijken de expo 'Zeldzaam & Onmisbaar' vanuit het perspectief van de expressie op de portretten die er te zien zijn. Welke emoties roepen ze op? Welke raken je en waarom? We starten met een rondleiding en gaan op zoek naar gezichten die ons treffen. Daarna gaan we in het atelier een gekozen portret omzetten in een houtskooltekening.

  Rondleidingen

  Boek een gids en laat je op sleeptouw nemen door de kunstgeschiedenis. Kom je niet in groep? Je kan op zondag aansluiten bij een instaprondleiding. En tijdens een Walk & Talk neemt de curator je mee op sleeptouw in de expo.

  Ateliers & Workshops

  Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor je kinderen tijdens de schoolvakanties? In het MAS laten we de creativiteit voluit gaan tijdens onze ateliers en workshops! 

  Voor scholen

  Het MAS werkt speciale rondleidingen en workshops uit voor kleuters en leerlingen van het lager en secundair onderwijs.

  Zie ook

  Blikvangers

  GRATIS | In de expo ‘Blikvangers’ geven 16 Antwerpenaren hun eigen blik op onze collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders.

  Reinigen en restaureren

  Een aantal topstukken kregen een reiniging om zo op hun best getoond te kunnen worden in de tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties'. Voor andere was het een uitstekende gelegenheid om een diepgaander vooronderzoek uit te voeren of de eerste stappen naar een uitgebreide behandeling in te plannen.

  Combiticket Topstukken

  Museum Plantin-Moretus plaatst tegelijkertijd topstukken op papier in de kijker met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. De expo ''Van crabbelinge tot carton' toont de 100 mooiste oude tekeningen erkend op de Vlaamse Topstukkenlijst.

  Lees meer

  We bieden een combiticket aan waarmee je zowel 'Zeldzaam & Onmisbaar' als 'Van crabbelinge tot carton' kan bezoeken. Boek het combiticket online. Het tijdslot dat je kiest, is geldig voor het MAS. 

  • Kies de datum van bezoek.
  • Kies het uur van bezoek.
  • Kies Combiticket Topstukken.
  • Houd het ticket na je bezoek aan het MAS goed bij, want dat kan je nog verzilveren in Museum Plantin-Moretus.

  20 jaar Topstukkendecreet

  Wat waardevol is, moet beschermd worden. Dat is de logica van het Vlaamse Topstukkendecreet. Sinds het ontstaan van dit decreet in 2003 zijn een kleine 1.000 objecten en verzamelingen als topstuk erkend en beschermd. Via het Topstukkendecreet versterkt de overheid ook publieke collecties door belangrijke topstukken aan te kopen.

  Topstukken Vlaamse Overheid

  Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief