Overslaan en naar de inhoud gaan
schilderij Van Bree
© Bart Huysmans & Michel Wuyts

Voorstudie schilderij Intrede van Napoleon

Studie voor Intrede van de eerste consul Napoleon te Antwerpen in 1803
Mattheus Ignatius van Bree (1773-1839)
Antwerpen, 1803
Olie op doek
MAS, AS.1959.097
Gekocht van Jacques-Ernest Osterrieth, 1959

Napoleon in Antwerpen

Het bezoek van Napoleon aan Antwerpen in 1803 was een hoogtepunt voor de Scheldestad. Napoleon had grootse plannen. Hij wilde in Antwerpen een moderne haven uitbouwen. Die moest in de koopvaardij én de oorlogsvoering een hoofdrol spelen in zijn Franse rijk.

Het stadsbestuur verzocht de Antwerpse schilder Mattheus Ignatius van Bree om voor het gebeuren enkele praalwagens te ontwerpen, naast beelden en triomfbogen die het stadhuis versierden. Al in 1801 had Van Bree twee werken geschilderd die Bonaparte verheerlijkten. Joséphine de Beauharnais, zijn echtgenote, was gecharmeerd door zijn werk en bestelde een schilderij om de intrede te vereeuwigen. Dit is een voorstudie daarvan.

Van Bree bereidde het schilderij minutieus voor. De ruim honderd personen die je ziet, zijn vaak naar het leven getekend: bestuurders van het departement, het stadsbestuur, hoge Franse officieren, prominenten uit de Antwerpse economische en financiële wereld. De voorstudie werd al in 1804 in het Antwerpse stadhuis getoond. Het uiteindelijke schilderij – meer dan zes meter breed – werd drie jaar later aan het Franse hof geleverd. Ruim een eeuw nadien kon je het in 1930 zien in het Franse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Antwerpen en vervolgens nog een tijd in het Nationaal Scheepvaartmuseum, als bruikleen van de Franse staat.

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief