
Vikingen uit Japan
Voor liefhebbers van het genre is deze Japanse mangareeks zonder twijfel bekend. In de verhalen van Vinland Saga groeit hoofdpersonage Thorfinn van een Vikingkrijger uit tot iemand die droomt van een land zonder oorlog: Vinland. De mangareeks en animeserie op Netflix baseren zich daarbij losjes op het historische figuur Thorfinn Karlsefni die leefde ten tijde van de Europese Vikinginvallen rond het jaar 1000.
Viking… of niet?
Het MAS bruikleent objecten uit de archeologische Hasse-collectie en uit de maritieme verzameling. Twee bijlkoppen en een lanspunt uit de 9de eeuw illustreren de strijd uit de Vikingtijd, naast zwaarden uit het Musée de l’Armée in Parijs.
De blikvangers zijn twee (afgietsels van) stevenversieringen, die vorige eeuw uit de Schelde zijn opgebaggerd. Oorspronkelijk dacht men dat het ging om stevenversieringen van Vikingschepen. Er is inderdaad weinig verbeelding nodig om deze figuren met draken- of slangenkop op de boeg van een vikingschip te zien ... Maar meerdere dateringsonderzoeken plaatsen de stukken vroeger in de geschiedenis dan dat er Vikinginvallen waren in onze streken (begin 9de eeuw). Het zouden dus Angelsaksische of zelfs laat-Romeinse stukken zijn. Later dit jaar wordt een nieuwe en meer precieze koolstofdatering verwacht van de kleine slangenkop (beeld bovenaan). Het origineel is in elk geval nog steeds te bewonderen op de zesde verdieping van het MAS in expo 'Vracht'. (Lees verder onder de afbeeldingen)



Marlborough
'Vinland Saga' is een tentoonstelling die hedendaagse manga’s verenigt met historische stukken uit diverse collecties. De verhalen van Thorfinn spelen zich af 500 jaar vóór de bouw van het kasteel van Malbrouck. Een anachronisme? Hoe dan ook, zowel voor geschiedenisliefhebbers als voor gezinnen met kinderen is het kasteel een attractie op zichzelf.

'Vinland Saga: Une quête d’identité', nog tot 31 oktober 2025 in het kasteel van Malbrouck.