Overslaan en naar de inhoud gaan
mensen in een rolstoel

Toegankelijkheid

Ben je minder mobiel?

 • De wandelboulevard en de museumzalen bereik je met de roltrappen. Kom je met een rolstoel? Dan brengt een MAS-begeleider je graag met de lift naar de gewenste verdieping(en). Vraag het aan de balie.
 • Er zijn zitbanken in de wandelboulevard en de museumzalen. In elke museumzaal zijn er ook draagbare klapstoeltjes beschikbaar.
 • Op het gelijkvloers vind je aangepast sanitair.
 • Er staan gratis 3 rolstoelen ter beschikking aan de balie op het gelijkvloers. Je kan een rolstoel vooraf reserveren via balie.mas@antwerpen.be of +32 3 338 44 00.
 • Oorspronkelijk was het panoramadak geen publieke ruimte. Daarom kan je met de lift maar tot de 9e verdieping. Het panorama op de 10e verdieping bereik je alleen via trappen.

Het MAS is partner van het project European Disability Card. Met deze kaart mag je begeleider gratis binnen. Meer info: http://eudisabilitycard.be/.

Heb je een auditieve beperking?

 • In alle museumzalen zijn informatieve zaalteksten aanwezig. 
 • Aan de balie en in het atelier is een ringleiding voorzien die storend omgevingsgeluid filtert. 
 • Je begeleider mag gratis binnen. 

Heb je een visuele beperking?

 • De expo 'Luister. Verhalen gevonden in de stad' is opgebouwd rond luisterfragmenten. Je kan verhalen en liedjes beluisteren met een audiogids. Je kan deze ook met een mini-jack aansluiten op je eigen hoofdtelefoon.
  Wil je deze expo bezoeken samen met een begeleider, reserveer dan een bezoek vooraf. Dan leggen we een houten maquette van het MAS, wegwerphandschoenen en audiogidsen voor je klaar aan de balie. In de expo mag je een aantal voorwerpen met handschoenen aanraken.
 • Ook in de expo 'Vracht' kan je een audiogids gebruiken om naar interviews met mensen te luisteren.
 • Geleidehonden zijn welkom in de wandelboulevard en in de museumzalen.
 • Download hieronder de routebeschrijving vanaf de dichtstbijzijnde bushalte (Van Schoonbekeplein).
 • Je begeleider mag gratis binnen. 

Routebeschrijving voor slechtzienden

Heb je een autismespectrumstoornis?

In het MAS is van alles te zien en dikwijls is het er zeer druk. Wil je even ontsnappen aan de drukte en alle prikkels, dan mag je het gebouw altijd verlaten en daarna terug binnenkomen, zoveel je wil. Er zijn twee manieren om het MAS te bezoeken.

 1. Je koopt een kaartje voor de expo’s

  Het MAS is een groot museum met 7 tentoonstellingszalen. (Het Kijkdepot op de 2e verdieping is gratis, daarvoor moet je geen ticket kopen.) Je moet ze natuurlijk niet allemaal bezoeken. Je kan er één of enkele uitkiezen. Je kan ook met de roltrappen verder naar boven, via de wandelboulevard, tot de 9e verdieping. Dan kan je met een trap nog naar het panoramadak waar je kan uitkijken over de stad, de Schelde en de haven. Reken voor een bezoek minstens één uur. Maar je kan ook de hele dag blijven.

  Je kan in het museum tickets kopen (met een bankkaart) of je kan ze vooraf bestellen en downloaden via de 'Bestel tickets'-knop bovenaan deze pagina.

 2. Je wandelt gratis binnen

  Neem de roltrap en geniet van het uitzicht van achter de ramen en vanop het dak. Een wandeling naar boven en weer naar beneden duurt zeker een half uur.  Maar je kan ook langer naar buiten kijken.

 • Bij een bezoek aan het MAS gelden bepaalde regels waaraan iedere bezoeker zich moet houden. De regels zijn opgemaakt op kindermaat, maar ze gelden voor iedereen. Bekijk ze via het animatiefilmpje. Dat vind je hieronder.
 • Na je bezoek kan je iets gaan drinken en eten in café STORM op het gelijkvloers.
 • Soms organiseert het MAS prikkelarme bezoekmomenten. Deze worden altijd bekendgemaakt op de website.

Museumregels

Bereid je bezoek voor

Heb je een autismespectrumstoornis, dan kan ons welkomstdocument je helpen om een bezoek voor te bereiden. We leggen stap voor stap uit wat je kan verwachten van en in het MAS. Het document bevat veel foto's zodat je vooraf weet hoe alles eruitziet. Klik op de link hieronder.

Het MAS streeft ernaar een zo toegankelijk en inclusief mogelijke plaats te zijn. Heb je hierover vragen of opmerkingen, laat het ons gerust weten via mas@antwerpen.be.

Aanbod voor blinden en slechtzienden

vrouw betast beeld van een zwaan

Expo 'Luister' voor blinden en slechtzienden

Samen met je begeleider bezoek je de expo. Een aantal voorwerpen mag je met handschoenen aanraken.

Zie ook

Wegwijs in het MAS

Mag je met een kinderwagen in de museumzalen en wat doe je met jassen en tassen? Waar zijn de toiletten? Antwoorden op deze en andere praktische vragen vind je hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief