Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw werk Michaelina Wautier ontdekt

Er is een nieuw werk opgedoken van Michaelina Wautier (1604–1689), de leading lady van de barok. Het schilderij ‘Elk zijn meug’ of ‘ieder zijn deel’ dook op in het veilinghuis Van Ham in Keulen waar het aanvankelijk werd toegeschreven aan Jacob Van Oost. Op 18 juni werd het toegevoegd aan de eerste solotentoonstelling van Michaelina in het MAS.

Een particuliere verzamelaar stelde het werk ‘Elk zijn meug’ te koop in Veilinghuis Van Ham in Keulen. Omdat het huis twijfelde of de toeschrijving van het werk aan Jacob van Oost wel accuraat was, contacteerden ze curator en Michaelina-experte Katlijne Van der Stighelen. Zij concludeerde dat het werk niet van de hand was van Van Oost maar van Michaelina Wautier, op basis van de sterke stijlovereenkomsten met haar ander werk.

Het pas ontdekte genretafereel  is 65 x 83 cm groot en brengt twee jongens in beeld. Het schilderij is een illustratie van het spreekwoord 'Elk zijn meug' of 'ieder zijn deel'. Ook in dit nieuwe werk is het talent van Michaelina goed te zien: ze wisselt schijnbaar moeiteloos af tussen zeer subtiele penseelstreken en krachtig kleurgebruik.

‘Elk zijn meug’ werd op 17 mei 2018 aangekocht door the Phoebus Foundation. Op 18 juni werd het werk toegevoegd aan de eerste tentoonstelling van het werk van Michaelina Wautier in het MAS. Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

Foto: Victoriano Moreno.

Meld je aan voor de nieuwsbrief