Overslaan en naar de inhoud gaan
geborduurde mantel

Koorkap van Nonnemielen

geborduurde mantel

De koorkap van Nonnemielen
Maker onbekend
Engeland, ca. 1500
Rood zijdefluweel, linnen, glasparels, zilver- en gouddraad
MAS, AV.1906.001
Gekocht in 1906

Luxueus borduurwerk

Katholieke priesters droegen dit imposante liturgische gewaad met de vorm van een cape op plechtige momenten, zoals wijdingen of processies. De decoratie is een voorbeeld van het zogenaamde opus anglicanum, luxueus Engels borduurwerk in zilver- en gouddraad dat aan het eind van de middeleeuwen zeer befaamd was.

Centraal zie je de tenhemelopneming van Maria, Jezus’ moeder. Het koorkapschild daarboven toont haar op haar sterfbed, omringd door de twaalf apostelen. Een van hen draagt een brandende kaars, een symbool van Gods aanwezigheid en van het geloof in de verrijzenis. De rijk geborduurde aurifries, dat is de langwerpige band aan de voorzijde van de koorkap, stelt acht heiligen voor. De heilige Catharina herken je aan haar zwaard en boek, de heilige Petrus aan de hemelsleutel in zijn hand en de heilige Thomas aan zijn speer.

Het gewaad is afkomstig uit de verdwenen benedictinessenabdij van Nonnemielen in Sint-Truiden. Het kwam in 1906 terecht in de collectie van de stad Antwerpen.

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief