Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie gildepenningen

Historische zitpenningen

Het MAS bewaart een omvangrijke en belangrijke verzameling historische penningen en munten, met daarin drie Topstukken. Die zijn gemaakt voor de gilden of ambachten. Dat waren beroeps- en belangenverenigingen met aan het hoofd een door de leden verkozen deken. 

De penningen zijn zeldzaam, gedateerd en gepersonaliseerd. De gilde van de Antwerpse goud- en zilversmeden, die al in 1455 was opgericht, gaf de opdracht om ze te maken. Het zijn zitpenningen: de drager had dankzij de penning het recht om deel te nemen aan ambachtsvergaderingen. Andere penningen werden toegekend voor bewezen diensten.

Zitpenning van de Antwerpse goudsmid Joris Ghyger

Zitpenning van de Antwerpse goudsmid Joris Ghyger - voorzijde

Zitpenning van de Antwerpse goudsmid Joris Ghyger - achterzijde 

Antwerpen, 1610
Gestempeld en gegraveerd messing of geelkoper (= een legering van koper en zink)
MAS, AV.B.0060
Verworven in 1969

De voorzijde van de penning toont een vierpas met daarin een schild met drie bekers in de vorm van een kelk: dat was het embleem van de goudsmeden. Rondom zijn linten en gekruiste lauriertakken gegraveerd.

Op de achterkant staat in een gelijkaardige omlijsting van lauriertakken het opschrift Jooris I Ghyger I Anno I 1610. In 1610 werd de Antwerpenaar Ghyger, die in de Borse op de hoek met de Wisselstraat woonde, deken van de Antwerpse gilde van de goudsmeden.

Penning van de Antwerpse goudsmeden

Deze penning vermeldt het jaar 1597 op de voorzijde. De ring met de puntdiamant – en met het jaartal 1597 – verwijst naar de juweliers en goudsmeden. Een grote planeerhamer en vermoedelijk een spanhaak zijn in schuinkruis geplaatst. Verder zie je links van de ring een boraxbus, rechts een bus met drijfponsen en onderaan een graveerbeitel gekruist met een hazenpoot.

Penning van de Antwerpse goudsmeden
Antwerpen, 1597
Gegoten brons (= legering van koper en tin)
MAS, AV.B.0065
Verworven in 1969

De ‘catalogus’ van het gereedschap van de edelsmeden wordt vervolledigd op de keerzijde, met vermoedelijk een boraxpotje en een kolentang die is gekruist met een puntijzer, en verder een insteektas met dubbele kop in het blok, een snijtang en een passer. Rechts: een bussel binddraad, een balans, een pijlgewicht en een soldeerbus met pijpje.

Penning van de Antwerpse goudsmeden

De vermoedelijke maker van deze penning, Jheronimus II Mannacker, was stempelsnijder bij de Brabantse Munt te Antwerpen, de instelling waar munten werden geslagen.

De voorzijde toont het embleem van de Antwerpse goudsmeden: drie gouden coppen – bekers in de vorm van een kelk en met een deksel – in een schild. Erboven staat het jaartal 1568 en het geheel wordt omlijst door lauwerkransen.

Penning van de Antwerpse goudsmeden
Toegeschreven aan Jheronimus II Mannacker (1521-?)
Antwerpen, 1568
Geslagen messing of geelkoper (= een legering van koper en zink)
MAS, AV.B.0061
Verworven in 1969

Op de keerzijde is het handje het kenteken van de Brabantse Munt te Antwerpen. Daarboven staat: ‘DE / NATIE DER / GOVDTSMEDE /  VAN ANT / WERPEN’. Het handje werd ook gebruikt als stadskeur: dat was het bewijs dat het ambacht van de goudsmeden het goud- en zilverwerk had goedgekeurd.

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief