Overslaan en naar de inhoud gaan

De bekering van Saulus

beschilderde tegels die een tafereel uitbeelden

Het tegeltableau 'De bekering van Saulus', gedateerd 1547

Tegeltableau De bekering van Saulus (nadien Paulus) (ook wel genoemd: Saulustableau)
Atelier Den Salm (Guido Andries/Guido di Savino, werkzaam van 1508 tot 1541; Franchois Frans)
Antwerpen, 1547
Beschilderd en geglazuurd aardewerk (majolica)
MAS, AV.1571
Gekocht van Lambert van Rijswijck-Bogaerts, 1890
 

Van zijn paard geslingerd

Het Saulustableau brengt een Bijbelse scène in beeld: op weg van Jeruzalem naar Damascus wordt de Romein Saulus, die christenen vervolgt, verblind door een bliksemschicht en van zijn paard gegooid. Het is God zelf die bovenaan de bliksem slingert. Saulus’ medereizigers en hun paarden reageren verschrikt. Op de achtergrond van de bosrijke setting zie je een stad (Jeruzalem? Damascus?). Na zijn val en visioen zal Saulus het christelijk geloof verkondigen, met zijn nieuwe naam: Paulus.

Dit tegeltableau van ruim 1 bij 2 meter telt 98 tegels in majolica, kleurrijk en geglazuurd aardewerk. Het tableau wordt toegeschreven aan het atelier Den Salm. Dat werd in 1520 in de Kammenstraat opgericht door Guido Andries (Guido di Savino), een Venetiaanse majolicabakker die begin 16de eeuw mee aan de bakermat stond van de majolicanijverheid in Antwerpen.

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief