Overslaan en naar de inhoud gaan

Architectuur

Het MAS is een reusachtig hedendaags pakhuis. De unieke architectuur is gebaseerd op 19de eeuwse pakhuizen die typisch zijn voor de stad en de wijk van het MAS. Door de museumzalen op elkaar te stapelen en telkens een kwartslag te draaien, ontstaat een indrukwekkende spiraaltoren. Deze wandelboulevard leidt je omhoog langs alle museumzalen. Helemaal aan de top wacht je een adembenemend panorama over Antwerpen.

Een museum als een 19de eeuws pakhuis

Net zoals de vroegere pakhuizen rond het MAS, bestaat ook deze 60 meter hoge MAS toren uit op elkaar gestapelde ruimtes. De 7 museumzalen leiden je zo stap voor stap naar de top.

Een wandelboulevard met uitzicht

De wandelboulevard loopt als een glazen spiraal langs 7 museumzalen, die telkens een kwartslag gedraaid zijn. Roltrappen leiden je 9 verdiepingen naar boven. Onderweg ontdek je de rijke geschiedenis van Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen, de boulevard trakteert je op een prachtig uitzicht op de stad. Telkens hoger, telkens anders. En aan de top, op het dakterras, wacht je een 360 graden uitzicht op de stad, de haven en de wereld.

Medaillons en Handjes

De buitengevel van het MAS is bekleed met dieprode Indische zandsteen uit Agra (Noord-India). Er werden 3.185 Handjes op aangebracht die - natuurlijk verwijzend naar de Antwerpse Handjes –  het MAS als het ware rechthouden.

Binnenin wordt de rode oppervlakte van de wandelboulevard doorbroken door hetzelfde aantal medaillons. Schrijver Tom Lanoye en grafisch ontwerper Tom Hautekiet brengen zo een ode aan stad, haven, stroom en wereld. Net zoals het museum dat doet.

Voor het ontwerp baseerde Tom Hautekiet zich op de plannen van een ideale stad uit de Renaissance, Palmanova. Lanoye schreef rondom het beeld van de ideale stad een tekst van maximaal zestig tekens. Het resultaat is een gedicht dat refereert aan water, stad, mensen en erfgoed en dat rondom rond gelezen kan worden. Elk woord kan zowel het begin als het einde van het gedicht zijn.

WAAR WATER WAAKT EN
WAT ER WAARD WAS LATER
WERD BEWAARD ALS
(WAAR WATER WAAKT EN...)

Neutelings Riedijk Architecten

Het unieke gebouw is een ontwerp van de wereldberoemde Neutelings Riedijk Architecten. Zij wonnen in 2000 de architectuurwedstrijd. De jury was helemaal weg van hun stapelhuis of pakhuis dat als geen ander de historische functie en sfeer van de locatie uitbeeldt. En ook hun ingenieuze verticale stadswandeling die een ongeziene kijk op alle hoeken van de stad en de haven biedt, kon de jury bekoren.

Rondleidingen

Architecturale pracht van het MAS

Wandeling

Het MAS is een opvallend rood gebouw aan het water. Hoe kwam dit eigentijds pakhuis tot stand? Welke technieken gebruikten de architecten en waarom? Stel al je vragen tijdens de rondleiding architectuur van het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief