Overslaan en naar de inhoud gaan
bomen

Ahopsan

Dit beeld luidt Mark De Fraeyes fotoreeks Ahopsan Forest in. Het eeuwenoude Ahopsan-bos in Busan voorzag eerder verschillende tv-series en films van een achtergrond. In De Fraeyes reeks, het sluitstuk van zijn fotowerk in Zuid-Korea, vervult het bos zelf de hoofdrol.

Ahopsan is al generaties lang in handen van de familie Moon. De huidige eigenaar, dr. Baik-Sub Moon, is bezorgd over de toekomst. Een aanduiding als groene zone en grondwaterbeschermingsgebied heeft het bos tot nu toe behoed. Maar de eigenaar geeft aan dat het, bijna zonder financiële steun, moeilijk  is om het te onderhouden. Bovendien staat het bos onder druk van de uitbreidende stad.

De Fraeyes fotoreeks vormt een visueel manifest voor het behoud van Ahopsan. Op deze eerste foto werpt het bos een barricade op van bamboe en hoge dennenbomen, alsof het zich bewust is van zijn hachelijke situatie. De Fraeye waarschuwt dat, als er niets ondernomen wordt, enkel beeldmateriaal dreigt over te blijven.

Naast een deel van een omvangrijke verzameling kunst- en cultuurvoorwerpen die Mark en zijn echtgenote Patricia Verburg bijeenbrachten, heeft het koppel enkele van De Fraeyes eigen fotoreeksen aan het MAS geschonken. De tweede set afdrukken van de Ahopsan Forest-reeks droegen ze over aan het National Folk Museum of Korea.

Beeld:
Ahopsan Forest - Intro
Mark De Fraeye
Busan, Gijang-gun, herfst 2019
Zilvergelatinedruk, artist’s proof
MAS.0335.001.001

Meld je aan voor de nieuwsbrief