Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Van Ghent

Leven & Dood | Over goden en mensen

De dood is mysterieus en intrigerend en neemt in elke cultuur een prominente rol in. De ene vreest ervoor, de andere streeft ernaar. Voor sommigen is het een nieuw begin. Hoe sta je zelf tegenover de dood? En welke mythes zijn voor jou nog een geheim? Op de expo Leven & Dood kon je enkele grote levensvragen ontrafelen.

Religies van het Boek

Jodendom, christendom en islam zijn religies van het Boek. In de Thora, Bijbel en Koran openbaart God zich aan de mens.

Gods richtlijnen bepalen wat een goed of juist leven is, en overlijdens- en begrafenisrituelen zorgen voor de juiste overgang naar het eeuwig leven na de dood. Aan het einde der tijden vindt de wederopstanding van alle doden plaats. God beoordeelt dan hun levensdaden.

Hoe brachten en brengen gelovigen dit alles in beeld? Centraal in de opstelling van de expo stond Jeruzalem, een heilige stad voor de drie religies: vanwege de heilige gebeurtenissen en de gebouwen die daaraan herinneren.

Wetenschappers en filosofen, goden en mensen gingen in op de grote levensvragen en probeerden de talrijke mythes te verklaren.

Het geloof in het hiernamaals is een heel persoonlijke zaak. Tussen de grote verhalen door lieten we daarom ook gewone Antwerpenaars aan het woord. Zij vertelden over hun persoonlijke overtuiging. De bezoeker kon de verschillen én gelijkenissen in hun opvattingen over leven en dood ontdekken.  

Een bezoek aan de expo ‘Over goden en mensen’ startte met een tocht door de duisternis, begeleid door bevreemdende klanken die verwezen naar het geluid van de Big Bang. 

Praktisch

  • Deze expo sloot de deuren op zondag 28 augustus 2022.

Over de expo

Dit was de expo 'Leven & Dood'

Maak een virtuele reis langs verschillende continenten. Want elke cultuur probeert een antwoord te vinden op de grote levensvragen. Er zijn verschillen, maar ook gelijkenissen. De objecten illustreren dit zeer goed. Deze expo sloot de deuren op 28.08.2022.

Meld je aan voor de nieuwsbrief