Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Van Ghent

Leven & Dood

Over goden en mensen

De dood is mysterieus en intrigerend en neemt in elke cultuur een prominente rol in. De ene vreest ervoor, de andere streeft ernaar. Voor sommigen is het een nieuw begin. Hoe sta je zelf tegenover de dood? En welke mythes zijn voor jou nog een geheim? Ontrafel enkele grote levensvragen.

Religies van het Boek

Jodendom, christendom en islam zijn religies van het Boek. In de Thora, Bijbel en Koran openbaart God zich aan de mens.

Gods richtlijnen bepalen wat een goed of juist leven is, en overlijdens- en begrafenisrituelen zorgen voor de juiste overgang naar het eeuwig leven na de dood. Aan het einde der tijden vindt de wederopstanding van alle doden plaats. God beoordeelt dan hun levensdaden.

Hoe brachten en brengen gelovigen dit alles in beeld? Centraal in de opstelling staat Jeruzalem, een heilige stad voor de drie religies: vanwege de heilige gebeurtenissen en de gebouwen die daaraan herinneren.

Goden en mensen aan het woord

Betreed de onderwereld met zijn gruwelijke goden, luister naar de verschillende mythes die de dood wilden verklaren en interpreteer de verschillende filosofische ideeën over leven en dood. Wetenschappers en filosofen, goden en mensen gaan in op onze grote levensvragen en proberen de talrijke mythes te verklaren.

Persoonlijke getuigenissen

Het geloof in het hiernamaals is een heel persoonlijke zaak. Tussen de grote verhalen door laten we daarom ook gewone Antwerpenaars aan het woord. Zij vertellen je over hun persoonlijke overtuiging. Ontdek de verschillen én gelijkenissen in hun opvattingen over leven en dood.  

Een wandeling door de duisternis

Een bezoek aan de expo ‘Over goden en mensen’ start met een tocht door de duisternis. Laat je leiden door bevreemdende klanken die verwijzen naar het geluid van de Big Bang. 

Praktisch

Digitale bezoekersgids

Rondleidingen

Leven en Dood

Rondleiding voor volwassenen

Laat je niet afschrikken door de dood, maar ontdek hoe anderen kijken naar het begin en einde van het leven. Laat je door een rasechte verteller onderdompelen in boven- en onderwereld.

Voor scholen

Rondleiding 'Leven en Dood'

Voor de derde graad secundair onderwijs

Sta samen met je leerlingen even stil bij het leven en de dood.

'Leven en Dood' voor lager onderwijs

Doe-het-zelf rondleiding

Het MAS biedt leerkrachten de mogelijkheid om zelf rondleidingen te geven in de expo ‘Leven en dood’. Via een pakket met opdrachtenkaarten ontdekken de leerlingen de expo.

Doe-het-zelf rondleiding 'Leven en dood'

Voor alle leerjaren

Leerkrachten kunnen hun leerlingen zelf rondleiden in de expo ‘Leven en dood’. Het MAS biedt daarvoor een pakket opdrachtenkaarten aan.

Over de expo

Een blik op Leven & Dood

Maak een virtuele reis langs verschillende continenten. Want elke cultuur probeert een antwoord te vinden op de grote levensvragen. Er zijn verschillen, maar ook gelijkenissen. De objecten illustreren dit zeer goed.

Originele miniaturen in 'Leven & Dood'

Vanaf 14 juni 2022 tonen we twaalf originele miniaturen uit de boeddhistische Sarvavid Vairocana-reeks in de expo Leven en dood. Over goden en mensen. Na een lange rusttijd in het donker die nodig was voor hun bewaring, kunnen we de originelen opnieuw in de expo tentoonstellen. Een mooie afsluiter, want eind augustus 2022 sluiten we de deuren.

Bekijk ook

Praktische informationen

Einige praktische Hinweise, um Ihren Besuch angenehm zu gestalten.

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief