De expo Feest! dompelde je onder in de bonte tradities van vieringen bij overgangen in het leven. Of het nu gaat over een doop, huwelijk, het einde van de studies, een overlijden, volwassen worden … we komen samen en vieren feest. Al overschrijden we daarbij al eens letterlijk de grenzen met soms zware gevolgen.
Deze expo dook in de feesten en stoeten van eigen bodem. De reuzenstoeten, de Antwerp Pride en het feest van Chrysostomos (of 'de laatste 100 dagen op school') kennen we goed. Maar de tentoonstelling toonde ook hoe niet-westerse culturen er graag op los vieren: de hindoegemeenschap die elk jaar Ganesha te water laat om hun god te eren, de Braziliaanse Ticuna-indianen die de eerste menstruatie vieren met imposante maskers of de Mexicanen die de doden feestelijk herdenken tijdens Dia de Los Muertos.
Om het feest compleet te maken was de expo overgoten met een unieke soundtrack, speciaal samengesteld door hedendaagse artiesten zoals Coely, blackwave. en Soulshakers. En geregeld schalde de nostalgische muziek van de Decap dans- en kermisorgels rond de dansvloer.
Een greep uit de feesten die aan bod kwamen:
Antwerp Pride
De Antwerp Pride is een meerdaags feestelijk evenement in Antwerpen dat voor het eerst georganiseerd werd in 2008. Het feest duurt een week lang en omvat verschillende activiteiten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten. De kers op de taart van de Antwerp Pride is de parade zelf, een feestelijke en kleurrijke optocht met praalwagens die door het centrum van de stad trekt.
Meer info op www.antwerppride.be
Dia de los muertos
Op 1 en 2 november vieren Mexicanen over heel de wereld Día de Los Muertos of Dag van de Doden. Ze herdenken samen met vrienden en familie de overledenen door kerkhoven te versieren en kleurrijke altaren te bouwen in hun huiskamers. De feestvierders geloven dat de ziel van de overledene op die dag terugkomt. Ze leggen eten en drinken op de altaren zodat de ziel krachten kan opdoen voor het nieuwe jaar. Kaarsen, lichtjes, bloemen en wierook helpen de doden om hun weg terug te vinden.
In 2008 is Día de Los Muertos opgenomen door UNESCO op de Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity en sinds 2012 wordt het feest ook jaarlijks gevierd in het MAS!
Ganesha fesival
Het Ganesha-festival is van oorsprong een Hindoefeest maar is ondertussen wereldwijd bekend. Het feest vindt jaarlijks plaats ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk. De Hindoes vereren hem om een goede afloop te vragen voor alle nieuwe levensactiviteiten zoals studies, handelszaken of huwelijken.
Ook in Antwerpen viert de Hindoegemeenschap elk jaar het Ganesha-festival met een parade door de stad en door een groot pleisteren olifantenhoofd in de Schelde te water te laten.
Het Ganesha-feest begint elk jaar op de vierde dag van de wassende maan (ergens tussen 20 augustus en 15 september) en duurt ongeveer tien dagen. In Antwerpen wordt het als driedaags festival gevierd.
Praktisch
- 'Feest!' was te bezoeken tot 19 maart 2023 op onze 4e verdieping.