Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad in oorlog

voor 3e graad lager onderwijs

We leven vandaag in een vrije stad, maar dat was ooit anders. In de tentoonstelling ‘Stad in oorlog’ neemt een gids jouw klas mee naar het Antwerpen van tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Veel inwoners waren toen gevlucht uit angst voor het oorlogsgeweld en de dictatuur van de nazi’s. Voor de achterblijvers in de bezette stad veranderde het leven drastisch. Welke impact had deze oorlog op het dagelijkse leven van de gewone Antwerpenaren? Wat maakten ze mee? Waren ze bang? Of net heel moedig? Misschien wel beide? Hoe vierden ze hun herwonnen vrijheid na de oorlog? En waarom is het vandaag nog altijd belangrijk om hier bij stil te staan?  

Kijk naar originele objecten, luister naar ontroerende verhalen en denk mee na over oorlog en vrede, zowel vroeger als nu.

Praktisch

  • Wat: Een interactieve rondleiding in de expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945', uitgewerkt door het Vredescentrum (*).
  • Voor wie: derde graad lager onderwijs
  • Maximaal 15 leerlingen per groep/gids en max. 2 groepen tegelijkertijd
  • Duur: 1,5 uur
  • Taal: NL

Voorbereiding

Als voorbereiding kun je de educatieve documentaire Regina Sluszny: Oorlogskind tussen twee wereldenbekijken.

Nadat ze tientallen jaren haar getuigenis deelde tijdens bijeenkomsten, congressen en in onderwijsinstellingen, nam Regina Sluszny plaats voor de camera om haar levensverhaal voor altijd vast te leggen. Haar meeslepende verhaal als ondergedoken Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog kan je volgen in deze educatieve documentaire van het Vredescentrum.

Bij deze documentaire ontwikkelde het Vredescentrum ook een educatief pakket met didactische tips.

Meer info?

Als voorbereiding of naverwerking kun je ook de workshop 'Kamishibai WOII' reserveren bij het Vredescentrum. Het Vredescentrum werkte 3 lokale verhalen uit over anders zijn, vluchten en verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Reserveren doe je via de website van het Vredescentrum: Kamishibai WOII | Vredescentrum

Op de website van Antwerpen Herdenkt vind je heel wat lespakketten en workshops voor lager en secundair onderwijs.

Bekijk zeker ook de praktische tips en museumregels voor je bezoek.

Onze museumregels

Lees vooraf onze museumregels in het .pdf-document 'Praktische info voor scholen' en bekijk het filmpje.

Prijs

  • Prijs per gids (max. 15 leerlingen per gids, max. 2 groepen tegelijkertijd): € 90  + € 5 administratiekost 
  • Toegang tot het museum is gratis voor schoolgroepen. 

Prijs onder voorbehoud van wijzigingen.

(*) Het Vredescentrum realiseert projecten in herinneringseducatie en vredesopvoeding.

Ook interessant

Stad in oorlog

voor 3e graad secundair onderwijs

Tijdens de oorlog werden de gewone Antwerpenaren in hun dagelijkse leven zwaar op de proef gesteld. Veel inwoners stelden zich vragen over hoe ze moesten omgaan met die nieuwe realiteit. Ook vandaag duiken ze terug op in conflictsituaties en tonen ze aan hoe relevant de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog steeds is.

Reserveer een gids via Experience Antwerp

Over de expo

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief